Beltéri helymeghatározás 433 MHz-en

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A hely alapú szolgáltatások (Location Based Services) egyre fontosabb szerepet töltenek be az új generációs vezeték nélküli és multimédiás hálózatok elterjedésével. Ahhoz, hogy a mobil felhasználók számára biztosíthassuk az információk elérését bárhol és bármikor, szükség van arra, hogy pontosan ismerjük a helyzetüket.

A kültéri pozíció meghatározásával kapcsolatos problémákra már számos megoldás született, ezek közül talán a legnépszerűbb és a legelterjedtebb a GPS. A beltéri környe-zetben történő helymeghatározás, azonban viszonylag új keletű problémának tekinthető és bár többféle rendszert is kidolgoztak az évek során, további fejlesztések szükségesek a felhasználók helyének minél pontosabb meghatározására.

A beltéri környezet specialitása miatt nagy gondot kell fordítani a jelek terjedésének pontos modellezésére, hiszen a folyamatosan változó körülmények jelentős mértékben ronthatják pozícionálás hatékonyságát.

Szakdolgozatomban azt tűzöm ki célul, hogy egy 433 MHz-es frekvencián működő bel-téri helymeghatározó rendszerhez kidolgozok ki jelterjedési modellt, majd szimuláció segítségével elemzem és értékelem azt. Emellett áttekintem a legfontosabb jelenleg lé-tező beltéri helymeghatározó rendszereket és jelterjedési modelleket, valamint a jelter-jedést befolyásoló tényezőket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.