Beltéri helymeghatározásra alkalmas kliens tervezése és fejlesztése Windows Mobile platformon, Compact Framework felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Dolgozatomban egy olyan, több személy által kialakított rendszer kliensalkalmazását mutatom be, amely az IEEE 802.11 WLAN hálózatok Access Pointjainak jelerősségeinek mérése alapján végzi a pozicionálást, és olyan, mai okostelefonokban megtalálható hardverek által nyújtott információkat is igénybe vesz a precizitás növelésére, mint amilyen a gyorsulásmérő vagy a magnetométer, azaz közkeletű nevén digitális iránytű. Munkám során nem a helymeghatározás mikéntjére, hanem az általam megvalósított, komplett rendszer szolgáltatásait igénybe vevő kliensre helyeztem a hangsúlyt, amelyet Windows Mobile platformon, Compact Framework 3.5 segítségével implementáltam. Mivel a rendszer gyakorlati alkalmazásba fog kerülni, s a felhasználók legfőképp a kliensprogramon keresztül kerülnek vele kapcsolatba, emiatt kifejlesztése során nem csupán a hibamentes, stabil működés elérésére törekedtem, hanem igyekszem egy intuitív, ergonomikus, korunk igényeinek megfelelően ujjal is kezelhető felületű alkalmazást kialakítani, amely vizuális szempontból is tetszetős.

Először a pozícionálásra használható technológiákat és megközelítéseket ismertetem, olyan szempontok figyelembevételével, mint hogy az adott technológia használata igényli-e további hardver jelenlétét, milyen pontosság érhető el segítségével vagy, hogy biztosít-e adatátviteli lehetőségeket. Ezt követően a napjainkban okostelefonokon használatos mobil platformokat ismertetem, különös tekintettel a vezeték nélküli hálózati adapter kezelésére szolgáló API-k elérhetőségére és lehetőségeire. Ezután a rendszer egészével szembeni elvárásokat ismertetem, amelyet az implementáció folyamatának leírása követ.

A kliens a pozicionálási funkciókon túl lehetőséget ad a helymeghatározást végző algoritmus által igényelt előzetes terület felmérésre, valamint felhasználókra és érdekes helyekre, POI-kra történő keresésre, előre meghatározott vagy tetszőleges pozícióba navigálásra, amelyet vizuális és hangos utasításokkal segít, amelyhez szótáralapú rendszert használ. A készülékbe épített kompatibilis gyorsulásmérő és magnetométer szenzorokat a felhasználói élmény növelésére is felhasználja, például a képernyő orientációját automatikusan megváltoztatja az eszköz tájolásának megfelelően, vagy a térképet a digitális iránytű adatai alapján a megfelelően forgatja. Az alkalmazás megjelenése grafikus felületekkel befolyásolható, valamint a kezelőfelületének nyelvének megváltoztatására is lehetőséget ad.

A kliensalkalmazás a funkciók megvalósításához HTTP feletti SOAP üzenetek küldésével kommunikál a szerverrel, amely lehetőséget biztosít a későbbiekben további platformokon való implementálásához anélkül, hogy a kiszolgálót módosítani kéne.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.