Beltéri lokalizációs rendszerek kommunikációs stratégiái

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az élet minden területén állandó kérdés, hogy hogyan lehetne költséghatékonyabban, kevesebb erőforrás felhasználásával több értéket teremteni, legyen szó akár ipari alkalmazásról vagy közszolgáltatásról. A valósidejű beltéri lokalizációs rendszerek kiépítése sok más IoT, azaz Internet of Things alkalmazás mellett mindkét említett területen változást hozhat. Ipari környezetben például versenyelőnyt szerez az a vállalat, amely valósidőben működő megfigyelő rendszere segítségével automatikusan rögzíteni tudja, hogy az adott pillanatban hol tárolja eszközeit, így könnyebbé téve elérésüket. A közszolgáltatásokat tekintve egy kórházban lerövidülhet a betegút és így javulhat az ellátás színvonala, ha a beteget intelligens rendszer követi és navigálja. Összességében kijelenthető, hogy a beltéri lokalizációs rendszerek beépítése alapvetően befolyásolhatja a hatékonyságot alkalmazási területtől függetlenül.

Dolgozatomban UWB (Ultra Wideband) és BLE (Bluetooth Low Energy) alapú valósidejű beltéri lokalizációs rendszereket osztályozok vizsgálva architektúrájukat, teljesítményüket és egyéb jellemzőiket. A vizsgált paraméterekhez, mint például a pozíció meghatározás pontossága, vagy a rendszer skálázhatósága, robosztussága, részletező leírást nyújtok a szakirodalomra támaszkodva. Kutatásomhoz nemzetközi és hazai vállalatok termékeiről átfogó összehasonlítást végzek felhasználva a korábban összeállított szempontrendszert. A rendszerek ilyen osztályozása a konkrét feladatok megoldásakor fontos támpontokat nyújthat technológiák és kommunikációs módszerek kiválasztásában, az architektúra kialakításában.

Az osztályozás elméleti elvégzése mellett egy megvalósított rendszeren is bemutatom a rendszertervezési és verifikációs feladat folyamatát és eredményét. Összefoglalom a megvalósított rendszer műszaki jellemzőit, és bemutatom a kialakított rendszer konkrét alkalmazását egy esettanulmány formájában. Végezetül megállapítom az ismertetett rendszer jellemzőit méréseimmel, amelyek eljárásait és eredményeit is bemutatom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.