Beltéri megvilágítás modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Életünk nagy részét belső terekben töltjük, akár otthon vagyunk akár a munkahelyünkön elengedhetetlen a megfelelő világítás, mivel a látásunkon keresztül szerezzük az elsődleges információinkat a külvilágról. A nem megfelelő megvilágítás rontja a komfort érzetünk és megnehezíti a munkavégzést. Ahhoz, hogy a tervezés folyamatában számolni tudjunk a megvilágítással ismernünk kell az értékeit a belső tér felületein.

A szakdolgozat célja hogy bemutassa a számításhoz szükséges alapvető fizikai fogalmakat, a megvilágítást befolyásoló tényezőket, a tervezési és számítási módszereiket, majd a MatLab / Simulink környezetben egy olyan modell létrehozása, ami figyelembe véve a mesterséges és természetes fényforrások hatásait, a fényvisszaverődéseket és árnyékhatásokat képes meghatározni a vizsgált szoba minden pontján a fényerősség nagyságát.

A modell segítséget nyújthat abban, hogy már a tervezés stádiumában meghatározzuk a LED világítótestek optimális elrendezését és teljesítményét a kívánt megvilágítás elérésének érdekében, előre tervezhessünk a beruházás és az üzemeltetés költségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.