Beltéri pozíció-gyűjtő és pozicionáló alkalmazás fejlesztése Androidon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Róbert
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szakdolgozat célja, hogy olyan beltéri pozíció-gyűjtő és pozicionáló- alkalmazás készüljön androidos készülékre, amely képes a felhasználó helyzetét maghatározni egy adott épületen belül. A mai technológia-orientált világban szinte mindenki rendelkezik egy „okos” hordozható készülékkel, és egy ilyen alkalmazás nagy előrelépés lehet ismeretlen épületek kezdeti feltérképezésében, esetlegesen fogyatékkal élők tájékozódásának elősegítésében.

A szoftver alapötlete, hogy közösségi legyen, hiszen egy helyen ezt nagyon sokan fogják használni, jelen esetben viszont – az egyszerűség kedvéért - a mérések lokálisan történnek. A program tehát képes egy térképhez kötötten eltárolni a felhasználó helyzetét, és ezek segítségével megfelelő mennyiségű mérés után képes navigálni is.

Hogyan is történik mindez? A felhasználó betölt egy térképet, amelyen – mérési üzemmódban – bejelölheti az aktuális helyzetét, amelyet a program a telefonra elment. Ilyenkor tárolódnak – a térképen jelölt hely mellett - a látható WLAN hozzáférési pontok (ezeknek a fizikai címe), az adott GSM cella azonosítója (amennyiben található kártya a készülékben), és egy helyzetleíró szöveg, ami a pozíciót egyértelműen azonosítja, és méréskor a felhasználó a helyzettől függően szabadon változathatja. Egy méréskor a precizitás javítása érdekében több adat kerül az adatbázisba – hiszen a jelérték-arányok változhatnak időben. Ha ezek az adatok rendelkezésre állnak, a navigáció egyszerű lekérdezések segítségével lehetővé válik. A navigációs üzemmód pedig folyamatos „helyzetjelentést” ad a felhasználónak az aktuális pozíciójáról.

A végső cél az, hogy ha lokálisan egy térképen megtörténik a navigáció, akkor ezt abszolút koordinátákkal történő navigációvá lehessen továbbfejleszteni. Ennek érdekében elvárt, hogy a lokális térkép egy nagyobb – globális – térképre ráforgatható legyen. Ennek a megvalósítása, mivel androidos környezetről beszélünk, egyértelműen Google Maps segítségével történt. Új lokális térképnél a megnyitás előtt felugrik a globális térkép, ahol meg kell jelölni a lokális térkép bal felső és jobb alsó pontját, átlót képezvén. Ezek az adatok úgyszintén bekerülnek egy adatbázisba – a továbbfejlesztés során tehát a forgatás végleges implementálásával megoldható lesz az abszolút beltéri navigálás.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.