Beltéri rádiófrekvenciás jelterjedési modellek gyakorlati vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Lukovszki Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A beltéri pozicionálás egyre inkább előtérbe kerül a Wi-Fi képes készülékek gyors elterjedésének következtében. Egyre több Wi-Fi képes telefon jelenik meg napjainkban, ami új távlatokat nyit a beltéri lokalizációban. Manapság a pozícionálás fontos része mindennapjainknak, a legelterjedtebb pozícionáló rendszer a GPS, ami a Föld körül keringő műholdak alapján pozícionál.

A GPS nem alkalmas viszont a beltéri pozicionálásra, mivel a működéséhez szükséges a közvetlen rálátás a műholdakra. A városi környezetben már számos és jól bevált megoldást használnak ennek kiküszöbölésére, de az épületen belüli működése a mai napik nem megoldott. Ezért van szükség egy másmilyen technológiára ami, képes beltéri pozícionálásra. A Wi-Fi hálózatok elterjedése miatt, kézenfekvő megoldásnak tűnik ezeket a hálózatokat használni, pozícionálásra. Viszont felmerülnek problémák is ezzel kapcsolatban, a Wi-Fi hálózatok eredetileg nem erre készültek és olyan problémákkal is szembe kell nézni, ami a GPS rendszer esetén nem merült fel, azért mert a GPS időzítés alapú a Wi-Fi pozícionálás viszont térerősség alapon működik költséghatékonysági és praktikussági okokból. A jelterjedést akadályozó épület statikai elemei miatt figyelembe kell venni a jelek rádiófrekvenciás viselkedését, az épületekben található objektumok szórását, diffrakcióját, csillapítását és elnyelését. Az épületen belüli változásokat, ezért szükséges a jelterjedés pontos leírása az épületen belül a pontos pozícionáláshoz. Beltéri környezetben nem használható a szabadtéri jelterjedési modell a szerkezeti elemek által beiktatott csillapítás miatt.

A diplomamunkám során megvizsgáltam a szakirodalomban felelhető terjedési modelleket a jelterjedést befolyásoló tényezőket. Mérési szituációkat dolgoztam ki, ahol értékelni tudtam a jelterjedést befolyásoló tényezők hatását és vizsgálni tudtam a modelleket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.