Beltéri valósidejű lokalizációs és pozícionáló rendszer fejlesztése ipari alkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A diplomamunkám célja egy beltéri lokalizációs algoritmus elkészítése volt, amely az evopro Innovation Kft.-nél lévő lokalizációra alkalmazható eszközkészletre épül.

A diplomamunkámat a pozicionáló és lokalizációs rendszerek bemutatásával kezdtem. Ennek elkészítéséhez először felkutattam az ehhez kapcsolódó irodalmat, így megismertem a különböző technológiákat és trendeket. Ezek után a technológiák mögött rejlő algoritmusok és segédeljárások megismerésével folytattam a munkát, ahonnan megtudtam, hogy milyen szempontok alapján lehet a rendszereket összemérni. Végül a piacon elérhető RTLS (Real Time Location System) rendszereket vizsgáltam meg.

A diplomamunkám következő szakaszában az evopro Innovation Kft-nél lévő RTLS rendszert ismertem meg, aminek a célkitűzési alapján egy RTLS rendszer architektúra került kidolgozásra, amibe több különböző RTLS rendszer és lokalizációs algoritmus illeszthető. A rendszer architektúra egy részét implementáltam, majd egy később ebbe illeszthető lokalizációs algoritmust dolgoztam ki.

A lokalizációs algoritmus RFID alapú identifikációt és jelerősséget biztosító, valamint PIR szenzor alapú, csak aktivitást jelző szenzorhálózatra épül. A kidolgozott lokalizációs algoritmus identifikált objektumkövetést biztosít a mozgásérzékelőkre alapuló területeken is, kihasználva a környezet adta információkat.

Az algoritmust implementáltam és teszteltem, levontam a következtetéseket és megállapítottam az algoritmus határait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.