Benchmarking keretrendszer synthesis tool-ok összehasonlítására

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gärtner Péter
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Napjainkban a hardver-gyártásban egyre nagyobb szerep jut a programozható logikai eszközöknek, így az FPGA-knak is. Az FPGA (Field Programmable Gate Array), azaz a felhasználás helyén programozható kapumátrix legfőbb előnye az integrált kapuk nagy száma mellett az összekapcsolhatóság viszonylag nagy szabadsága. Ez előnyt jelent a fejlesztés szempontjából, ugyanis sokkal nagyobb és bonyolultabb rendszerek is megvalósíthatók FPGA-n, ugyanakkor jelentősen megnehezíti az FPGA-ra való tervezést. A tervezés menete során a fejlesztőmérnök valamely HDL (Hardware Description Language) nyelven programozza az elvárt működést, majd a kódból egy szintézer eszköz állítja elő a chipre felprogramozható kódot, mely tartalmazza a felhasználandó kapukat és azok összeköttetéseit, a netlistát.

Ez a fejlődés azonban nehézségeket is teremt a fejlesztők számára. Mára a szintézerek piacán verseny alakult ki, a hardver-gyártók mellett tőlük független cégek is készítenek ilyen programokat. Emellett több gyártó is forgalmazza saját FPGA-it, melyekbe az egyre több logikai kapu mellett speciális műveletvégző egységeket is beépít, mint memóriablokkokat vagy aritmetikai műveletvégző egységeket. Ezeket az új eszközöket azonban nem minden szintézer képes maximális hatékonysággal alkalmazni, így ugyanaz a design az optimális mennyiségű erőforrás többszörösét is igényelheti, ha nem a megfelelő szintézert használjuk.

Ezt a problémát már többen vizsgálták, köztük a hardver-gyártók és a szintézer forgalmazók is. Szakdolgozatomban az eredményeik áttekintése mellett feladatom egy olyan, a fejlesztést segítő keretrendszer elkészítése, mely az elkészült designt szintetizálja a megadott programokkal, majd az eredményeket összehasonlítva visszajelzést ad a fejlesztőnek az egyes programokkal végzett szintézis eredményéről. Így a fejlesztő könnyen átláthatja, hogy a designt melyik szintézerrel célszerű szintetizálni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.