Bennfentes kereskedés hatásának vizsgálata a tőzsdei árfolyamokra adatbányászati módszerekkel

OData támogatás
Konzulens:
Nagy Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban komoly szerepet játszik az értéktőzsdéken való kereskedelem. Az értékpapírok adatai az interneten is könnyen nyomon követhetőek, például a Yahoo Finance nevű szolgáltatásának segítségével. A leginkább elismert listát a részvénypiacon jelenlévő legnagyobb vállalatokról a Standard & Poor’s készíti, ez az S&P 500.

A bennfentesek egy vállalaton belül bizalmi pozíciót betöltő, így fontos, nem mindenki számára elérhető információkhoz hozzájutó személyek. A bennfentes kereskedés szabályozása világszerte eltérő, legalizálásáról is megoszlanak a vélemények. Az azonban biztos, hogy az árfolyammozgásokra hatást gyakorolhatnak a bennfentesek által lebonyolított tranzakciók.

A szakdolgozatban a Yahoo Finance bennfentes kereskedelemre és a részvények árfolyamaira vonatkozó adatait dolgozom fel. Ezekből egy elemzésre alkalmas adathalmazt hozok létre az S&P 500-ban szereplő vállalatokat vizsgálva, majd a Rapid Miner adatbányászati szoftver segítségével elemzéseket készítek. A vizsgálat fókusza a bennfentes kereskedés tranzakcióinak azonosítása és ezek hatása az értékpapírok árfolyamára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.