Beosztástervezési algoritmus .NET platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság az áruházak egyre nagyobb méreteket öltenek, ebből adódóan nagyon sok dolgozót foglalkoztatnak, az elvégzendő munkakörök pedig egyre inkább tágulnak. A nyitvatartási időt is megpróbálják a végletekig kitolni. Nem ritka, hogy a nagyáruházak akár éjjel-nappal, a hét minden napján nyitva tartanak. Egy adott nap folyamán a felmerülő igények is folyamatosan változhatnak, amihez a hatékonyság érdekében a lehető leginkább alkalmazkodni kell.

Ilyen feltételek mellett csupán egy elfogadható beosztás elkészítése is rengeteg munkaórát igényelne, ha azt kézileg kellene elkészítenie egy embernek. A feladatot tovább bonyolítja az is, hogy egy elkészített beosztásnak meg kell felelnie további szabályoknak is. Ezeken felül az áruház szempontjából fontos jellemzők alapján az elkészített megoldás lehet jobb, vagy rosszabb, mint egy másik helyes megoldás. Hasonlóan, egy elkészített megoldás megjelenítése gépi módszerekkel, sokkal könnyebben és gyorsabban előállítható, jobban felhasználható.

Felmerül tehát az igény, hogy ezen beosztásokat a rendelkezésre álló adatok alapján egy számítógép készítse el. Ebben az esetben nem csak egy a feltétlen szükséges szabályoknak megfelelő beosztás elkészítése, hanem az optimális beosztás megtalálása, vagy legalább annak a lehető legnagyobb mértékben való megközelítése a cél. Mindezt természetesen emberi időn belül elvégezni, mivel használhatatlan lenne az a megoldás, mely egy múltbéli problémára adna választ.

A számítógép által tervezett megoldás további lehetőségeket kínál a felhasználó számára, mely néhány esetben kényelmi funkciót jelenthet, de akár a hatékonyságot is növelheti az emberi döntések igénybevételével. Ilyen lehet például a megoldás változatos megjelenítése, vagy egyszerű szerkeszthetősége. De ugyanígy egyszerre több megoldást is készíthetünk más-más szempontokat előnyben részesítve, majd az általunk legjobbnak ítélt megoldást használhatjuk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.