Beosztástervezési algoritmusok

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a tervezés központi szerepet játszik az életünkben. A cégek életében a munka beosztásának megszervezése az egyik tervezési feladat, mely főként nagyobb létszámú szervezet esetén jelent kihívást. A beosztásnak kezelnie kell az időben folyamatosan változó igényeket a munkaerő összetételére, és meg kell felelnie a törvények bonyolult rendszerének. A kézi tervezés csak kis létszám mellett lehetséges, komplexebb esetben automatizált módszerre van szükségünk a folyamat támogatására. Ehhez a számítógépet hívhatjuk segítségül, amely képes kezelni az ember számára megoldhatatlan bonyolultságú feladatot. Mindezt úgy, hogy egy mindenkinek jobb, alacsonyabb költségű beosztást állít elő.

A beosztás megtervezése még a számítógép számára sem egyszerű feladat, az összes lehetőség végignézése a problématér nagysága miatt nem járható út, ezért ennél sokkal hatékonyabb algoritmusokat kell készítenünk. A szakirodalom számos algoritmust említ a terület lefedésére, de egyikről sem mondhatjuk, hogy egy általános, minden igénynek megfelelő megoldás lenne.

A BME Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszék ezért egy saját beosztástervezési algoritmus fejlesztésébe kezdett .NET platformon, mely még ilyen komplex probléma esetén is biztosítja a gyors fejlesztés lehetőségét.

A dolgozatom első részében bemutatom a beosztástervezés nehézségeit. Ezután sorra veszem a már létező megoldásokat és értékelem őket. Ezt követően ismertetem a tanszéki megközelítés kialakulásának folyamatát és bemutatom a köré épülő keretrendszert. Később az algoritmus új problématerület kezelésével való kibővítésével foglalkozom. A dolgozat végén feltérképezem a program teljesítményviszonyait, majd ez alapján optimalizálom az algoritmust.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.