Beosztástervezési algoritmusok fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egy beosztás megtervezése a valóságban nagyon sok munkaórát igényelhet. Ezt a folyamatot én is megtapasztaltam, mikor idén egy gólyáknak rendezett egész hetes rendezvény során HR pozícióba kerültem. Feladatom volt hat fős csapatommal a közel kétszáz felsőbbéves beosztása, akik a hét bizonyos programjain dolgoztak. Az összes ember beosztását csak sok munkaórával sikerült elkészíteni, hiszen rengeteg ütköző program van, sokan leterheltek, egyeseknek egyedi beosztásuk van, amit külön kell kezelni, miközben az emberhiány egy állandóan fennálló probléma. Ez inspirálta számomra szakdolgozatom témáját, mert biztos voltam benne, hogy az általunk elvégzett folyamatot valahogyan automatizálni, egyszerűsíteni, gyorsítani lehetne.

Ennek kapcsán megismertem a magyar módszert, ami egy párosítási algoritmus. Ennek felhasználása jó megoldásnak tűnt, hiszen a feladat lényegében seniorok és bizonyos feladatkörök összepárosítása. Feladatom során ezt az algoritmust felhasználva készítettem el beosztó alkalmazásomat, ami egy nagy adathalmazból nyeri ki a seniorok és programok információit. Azokat értelmezi, feldolgozza, majd a párosító algoritmus számára feldolgozható formátumba alakítja.

Az algoritmus lefutása után elkészül a teljes beosztás. Ezt egy Excel fájlba jól olvasható formátumban kiíratom a programommal, így megmaradhat az utókor számára is.

Remélem az általam készített alkalmazást tudjuk hasznosítani a következő évek hasonló rendezvényein, ezzel sokak munkáját meggyorsítva. Mivel elkészült programom könnyen bővíthető, nem okoz problémát, ha a jövőben máshogy tervezik meg az adott rendezvényt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.