Beosztástervezési rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szoftverfejlesztés mérnöki feladat. Egy hatékonyan működő, jól karbantartható szoftver elkészítéséhez rendelkezésre álló módszer különféle természettudományok tapasztalataiból meríthet. Meghatározni a megfelelő módszert egy-egy rendszerkomponens megvalósításakor, illetve a rendszerkomponensek összerendelése teszi ezt a szakmát különlegessé. A munkaidő beosztás elkészítése már rendkívül régóta bonyolult feladatnak mutatkozott. Napjainkban azonban nagy dolgozói létszámmal rendelkező cégek számára a dinamikusan változó munkavégzési igényeket, és a különféle jogi szabályozásokat nem tudják optimális hatékonysággal kezelni.

Szakdolgozatomat egy cégnél készítettem, melynek automatikus beosztástervező rendszere megoldást nyújt a fentiekre. Ez a rendszer sok ponton eltér egy hagyományos szoftvertől, ezért fejlesztése, tesztelése és refaktorálása is különleges. Ezeket a feladatokat láttam el a fejlesztői csapat tagjaként. Különösen a rendszer tesztelésének feladata jelentett kihívást a rendszer architekturális felépítése miatt.

A rendszer tesztelése során megismerkedtem a rendszert alkotó komponensek működésével, illetve az általuk használt adatszerkezetekkel. Ezeket az ismereteket kamatoztattam a rendszer fejlesztése során, ahol a különböző komponensek egymásra, illetve a rendszer kimenetére gyakorolt hatásával ismerkedtem meg. Később a rendszerben előforduló inkonzisztenciák, illetve optimalizációs lehetőségek felkutatásával, javításával foglalkoztam.

A rendszer fejlesztése, tesztelése és refaktorálása során rengeteg gyakorlati ismeretet sajátítottam el. Különösen fontosnak tartom ezeket, hiszen a rendszer különlegességéből adódóan sok olyan megoldással gazdagodtam, amire a korábbi tanulmányaim, tapasztalataim nem tértek ki.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.