Beszédprodukció által kiváltott agyi jelek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vicsi Klára
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az emberi agy működését tekintve a 21. században már széleskörű ismeretekkel rendelkezünk. Ennek ellenére még számos kérdés megválaszolatlan, az agyunk mechanizmusainak pontos megismerése sok újdonságot tartogat. A technikai fejlődés új távlatokat nyit az agykutatások kivitelezésében.

A beszéd értelmezése agyi folyamatok eredménye, melyek a skalpról elvezethető potenciálváltozást kiváltó tevékenységek. Ez a mechanizmus elektroenkefalográffal mérhető.

A feladatom során arra kerestem a választ, hogy a nyelvészet által meghatározott fonéma kategóriák megjelennek-e elkülöníthető módon feldolgozás során az agyi jelben. Ehhez álszavak hallgatása során rögzítettem agyi tevékenységet, majd az agyi jelet a beszédhez hasonlóan szegmentáltam. Az egyes agyi jel szegmentumokból kiváltott választ képeztem minden fonéma csoport esetén. Szignifikancia- és korrelációvizsgálat segítségével vontam le a végkövetkeztetéseimet. A munkám során főként Matlab környezetben dolgoztam.

A beszédinger rögzítésre kerül férfi és női beszélővel is. Megvizsgáltam azt, hogy a nemek beszédében jelentkező fizikai eltérések milyen hatással vannak az agyi feldolgozás során rögzített jelre.

A munkám során a BME-TMIT Beszédakusztika Labor és az MTA-TTK Kognitív Idegtudományi Intézet közös kutatásába kapcsolódtam be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.