Beteg-együttműködés rendszerszemléletű elemzése allergén-specifikus immunterápiában

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Antal Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Munkám során statisztikai, rendszerszintű adatelemzési módszerekkel ismerkedtem meg, amelyekkel az immunrendszer működését illetve annak kóros elváltozásait vizsgáltam. Ezek közül is kiemelten foglalkoztam az allergiával, mint kisiklott immunreakcióval. Az allergia manapság népbetegségnek számít, szinte minden családban találkozhatunk olyannal, aki ennek a betegségnek a kellemetlen tüneteitől szenved.

Az allergén specifikus immunterápia, azaz a SIT, ezt a kisiklott immunreakciót igyekszik a megfelelő mederbe visszaterelni. Ennek a terápiának nem az a célja, hogy a tüneteket kezelje, hanem azok okait próbálja megszüntetni. A terápia hosszú ideig, akár 3-5 évig is eltarthat. A terápia során rengeteg beteg hagyja abba a gyógykezelést, amelyen megfelelő orvos-beteg együttműködés segíthet.

Ebben a kutatásban a betegek genetikai és pszichológiai adatait, az éves-hónapos felbontású genomikai, immunológiai, klinikai adatait, napi felbontású gyógyszerhasználati, tüneti és mellékhatásokra vonatkozó adatait, illetve pollenterhelési, meteorológiai és légszennyezettségi adatsorokat használjuk fel.

A munkám során a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet által szolgáltatott adatokat elemeztem R környezetben különböző modellek felhasználásával. Megismerkedtem a hatásosság, eredményesség és hatékonyság fogalmakkal. Az alkalmazott modellek robosztusságát megvizsgáltam illetve ezen modellek felhasználásával a terápia költséghatékonyságának javítására tettem feltételezéseket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.