Betörés figyelő alkalmazás készítése

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A modernkori ember számára természetes feladat értékeinek, használati tárgyainak megfelelő őrzése. Az évek során számtalan módszer született ennek megoldására. Léteznek magától értetődő és szofisztikáltabb módszerek is a betörés védelemre, ingatlanjaink védelmére. Az viszont bizonyos, hogy az utóbbi fél évszázadban az informatika térhódításának köszönhetően olyan rendszerek kezdtek egyre inkább elterjedni, melyek kiegészítik vagy akár teljes mértékben helyettesíteni tudják a személyi alapú megoldásokat. Egy jól kialakított struktúra olcsóbbá és akár biztonságosabbá teheti a védelmet.

Az elmúlt tizenöt évben a nagyközönség számára elérhető számítási kapacitások olyannyira megnövekedtek, hogy lehetővé vált akár a korábban erőforrás igényesnek számító valós idejű képfeldolgozó algoritmusok otthoni futtatása is. Sőt ezen algoritmusok közül ma már többet mobil eszközökre is sikeresen implementáltak, és felhasználók tömege használja rendszeresen őket. Ma már nem lepődünk meg rajta, ha ismerősünk a telefonján arcdetektáló szoftver segítségével rendszerezi fotóit.

Megállapíthatjuk tehát, hogy a valós idejű képfeldolgozási eljárásokon alapuló technológiák használata elérhetővé vált a kisvállalatok vagy akár magánszemélyek számára is. Mind a szükséges térfigyelő kamerák, mind pedig az általuk rögzített feldolgozásához szükséges számítási kapacitás megfizethető áron beszerezhető, és a piacon kész rendszerek is vásárolhatók.

Ebben a diplomatervezési munkában bemutatom, hogyan néz ki egy ilyen rendszer. Kialakítok egy fejlesztői környezetet, majd megvizsgálom az alapvető problémákat amelyek felmerülhetnek, és áttekintem a megoldást nyújtó algoritmusokat. Mivel a kamera alapú betörésvédelem automatizált formája viszonylag új keletű, lehetőségeim szerint törekszem arra, hogy több megközelítésből vizsgáljam meg az alapfeladatot, és saját ötletekkel álljak elő. Az alap funkciókat egy egyszerű felhasználói felületről kívánom elérhetővé tenni, és egy előre specifikált tesztrendszeren kipróbálni a működést, majd megállapítani a körülményeket, paramétereket, melyek esetén javasolható a rendszer használata.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.