BigData alkalmazások automatikus telepítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A rohamosan növekvő méretekben rendelkezésre álló adathalmazoknak köszönhetően egyre divatosabb témává válik a big data, melynek fogalma szakmai berkekben nem csak széleskörűen ismert, de egyre inkább kulcsfontosságú elemként is használt fogalom. Példaként említhetjük a Facebook-on naponta megosztásra kerülő 2.5 milliárd elemet (státusz frissítések, üzenőfali bejegyzések, fényképek, videók és megjegyzések), melyeknek mind analizálása, mind tárolása komoly kihívást jelent. Az adatok méretét az is jól szemlélteti, hogy csak a tárolásra 100+ petabyte méretű HDFS szerverfarmokat használnak, azonban ezt még tetézi, hogy az emberek egyre növekvő kütyühasználati vágya is tovább növeli a feldolgozásra és tárolásra váró adatok körét.

Mindezek eredményeképpen folyamatosan fokozódik a számítási teljesítmények iránti kereslet, melynek következtében napról napra több és több számítógépet kell hadrendbe állítani, majd gazdaságosan üzemeltetni.

Mindebben az automatizálás kulcsfontosságú szerephez jut a konzisztencia, sebesség és megismételhetőség tekintetében függetlenül a használt gépek számától, mely egyaránt lehet néhány tíz darab, de akár tízezer darab is.

Jelen dokumentum célja annak felmérése, hogy milyen modern konfigurációkezelő eszközök érhetőek el jelenleg, majd ezek közül egy tetszőlegesen választott eszközön nagymértékben elosztott környezetben demonstrálja annak működését olyan big data eszközökön keresztül mint a Hadoop, a Storm vagy a Zookeeper.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.