BigData kutatásokat támogató szoftverkörnyezet kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szeberényi Imre
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A “BigData”, az “internet of things” térnyerése és a feldolgozandó információk robbanásszerű növekedése teljesen átformálja napjaink adattárolási szokásait. A korábbi technológiák más szempontokat vettek figyelembe az adatok tárolásakor, így rengeteg új technológia jelent meg az adattárolással kapcsolatban az utóbbi pár évben.

Szakdolgozatom célja egy jól skálázható szoftverkörnyezet kialakítása, amely elosztott NoSQL adatbázis használata mellett hatékonyan használható BigData kutatások elvégzésére.

Munkám során először tisztáztam a “BigData” definícióját, majd áttekintettem annak előnyeit és hátrányait, majd a vele kapcsolatos technológiákat és a felállítandó környezet megvalósítási lehetőségeit. Ezt követően megfogalmaztam az összeállítandó rendszerrel szemben támasztott igényeket, követelményeket. Az erőforrások specifikálását és a rendszer architekturális felépítésének megtervezését követően elvégeztem a szoftverkörnyezet kialakítását. A kritikus döntési eseteknél indokoltam, hogy miért az adott megoldás mellett döntöttem.

A megvalósítást követően egy példa keretein belül szemléltetésre került a kialakított rendszer működése, majd egy másik példaprogram segítségével teszteket végeztem a rendszer teljesítményének vizsgálására, esetleges szűk keresztmetszetek feltérképezésére. Az elemzést követően javaslatot tettem a rendszer továbbfejlesztési lehetőségeire. Végezetül készítettem egy összefoglalás keretein belül rögzítettem munkám során szerzett tapasztalataimat.

Függelékként csatoltam egy tervezői, és egy felhasználói dokumentációt, a szoftverkörnyezet könnyebb használatának érdekében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.