Bináris adatok hatékony, hash-elés alapú tárolása tranzakcionális környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Berényi Zsolt
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Java alapú fejlesztések során gyakran felmerülő probléma az alkalmazás által használt állományok hatékony tárolása, viszont ehhez nem érhető el általános megoldás. Nagy mennyiségű adat tárolása megfelelő szervezés nélkül nem hatékony. Az állományok számnak növekedésével előfordul, hogy ugyanaz az állomány több példányban szerepel a rendszerben, ami erőforrás pazarlással jár. Modern alkalmazások fejlesztésénél gyakori igény, hogy hálózaton keresztül, több példány is tudjon megosztottan, adatokon együtt dolgozni, azonban ehhez komoly fejlesztésekre, illetve előkészületekre van szükség. Amikor több folyamat is ugyanazon az adathalmazon dolgozik, meg kell oldani, hogy az egyes folyamatok ne tudják egymás munkáját adatműveletekkel befolyásolni.

A probléma egyes részeire léteznek megoldások, azonban ezek integrációja komoly feladat. Általános esetben hálózati fájleléréshez külön szerver telepítése szükséges, ráadásul ezek támogatása operációs rendszertől függ és sokszor a párhuzamos fájlműveletek megfelelő elkülönítése se megoldott. Adatbázisoknál a tranzakciókezelésnek komoly szakirodalma van, azonban fájlkezelésnél már kevésbé elterjedt. Nagy mennyiségű állomány tárolásánál az adatszerkezet megtervezése hosszadalmas lehet, ráadásul figyelembe kell venni az egyes fájlrendszerek sajátosságait, korlátait, mint az egy mappában elhelyezhető állományok számát, vagy a fájlnevekben használható speciális karakterek kezelését. A natív Java fájlkezeléssel elvégezhetőek a fájlműveletek, azonban használata nem kényelmes.

Az alkalmazás által használt logikai fájlrendszer leválasztása a fizikai fájlrendszerről lehetővé teszi, hogy a háttérben, a felhasználó tudta nélkül egy hatékony adatstruktúra kerüljön kialakításra. A megoldás lehetőséget biztosít fejlett funkciók megvalósítására, mint az egypéldányos tárolás és tranzakciókezelés, úgy, hogy az független marad az operációs rendszer szolgáltatásaitól. A hálózati kezelést az alkalmazás szintjére emelve elérhető, hogy a távoli eléréshez ne legyen szükség hosszadalmas előkészületekre és lehetővé teszi, hogy a fejlesztőknek ne kelljen külön kódot írni a távoli műveltekhez.

A fejlesztés célja olyan egy platformfüggetlen osztálykönyvtár elkészítése, amely könnyen használható és lehetővé teszi nagy mennyiségű állomány hatékony tárolását helyi és távoli felhasználóknak egyaránt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.