Biofeedback alapú mérési keretrendszer mobil környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az úgynevezett biofeedback eszközök (EEG, EMG, ultrahang, egyéb szenzorok) terjedése egyre jobban felgyorsult, képességeik növekednek, árban egyre kedvezőbbek, ezáltal szélesebb körben elérhetővé válnak. Ezek jó lehetőségeket biztosítanak asztali számítógépeken futó alkalmazások kiszolgálására. Ugyanakkor megfigyelhető az okostelefonok, tabletek, hordozható számítógépek óriási térnyerése is, amelyek egyelőre csak nagyon korlátozottan tudják a biofeedback eszközök képességeit kihasználni.

Egyre szélesebb körben alkalmaznak biofeedback alapú eszközöket az idegrendszeri fejlődés vizsgálatához. A biofeedback alapú eszközök alkalmazásával közvetlenül az idegrendszert lehet vizsgálni szemben a jelenség-alapú vizsgálatokkal.

Korlátozott elterjedtségének oka többek között az eszközök költsége, illetve a kutató, felügyelő személyzet limitált és költséges ideje. Megoldást jelenthet, ha mobil eszköz gyűjti az adatokat, amit akár aszinkron módon távolról a megfelelő személyzet folyamatosan vizsgálhat és értékelhet.

Diplomatémám alapjául egy nemzetközi kutatási projekt szolgált. Ezen kutatásban részt vesz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Stanford Egyetem. A kutatás elsődleges célja, hogy a magzati idegrendszer monitorozásával olyan módszereket lehessen kidolgozni, mellyel lehetőség nyílik különböző idegrendszeri betegségek megelőzésére. Ez hatalmas jelentőséggel bír, hiszen ezáltal még magzati korban meg lehet előzni bizonyos (kialakulásakor már csak kezelhető) idegrendszeri rendellenességek (autizmus, kognitív problémák, tanulási nehézségek) kialakulását.

Ehhez a kutatási projekthez kellett megterveznem és megvalósítanom egy olyan mobil, nagyban automatizált mérési keretrendszert, mellyel a kismama saját magán is el tudja végezni a méréseket, továbbá a folyamatos monitorozásnak köszönhetően még abban a fázisban felfedezhetőek a magzati idegrendszer fejlődésének rendellenességei, amikor meg lehet előzni azt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.