Biofeedback alapú mobil monitorozó alkalmazás kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobil eszközök manapság mindennapi életünk részét képezik. Az embereknek jelentős része hord magával okostelefont és/vagy tabletet. Ezek az eszközök jelentősen túlléptek egykori elsődleges szerepükön, ami a kommunikáció és a kapcsolattartás volt. A mai világban ezeket olyan célból használjuk, mint szórakozás, információ keresés, tájékozódás, tanulás vagy vásárlás.

A hétköznapokban egy kevésbé elterjedt felhasználási mód az egészségügyi és orvosi célú alkalmazás. Vannak példák ilyen irányú felhasználásaira a különböző mobil eszközöknek, mint például szívritmus mérése a kamera segítségével. Ezek egyelőre még nem terjedtek el igazán a mindennapos használatban, sokszor csak inkább érdekességet jelentenek mintsem, hogy igazi hasznot hoznának a felhasználók számára. Ilyen szempontból tehát még nem történt igazi áttörés.

A piacon a mobil szektor résztvevői iszonyatos fejlődési tempót diktálnak, ennek köszönhetően a készülékekben rejlő nyers számítási teljesítmény folyamatosan nő és kijelenthetjük, hogy évente szinte duplázódik. A számítási teljesítménnyel eljutottunk vagy előbb-utóbb lejutunk egy olyan szintre, ami képes kiszolgálni olyan orvosi alkalmazások igényeit, amik eddig csak számítógépeken voltak futtathatók, illetve utat nyitnak újfajta orvosi vizsgálatok vagy kísérletek megvalósításához.

Diplomamunkám során egy kutatási projektben vettem részt, amin közösen dolgozik a Stanford Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A projekt célja a magzati idegrendszer aktivitásának monitorozása és ezáltal annak kutatása, hogy a kismama által szedett gyógyszerek milyen hatással vannak az idegrendszer fejlődésére. A projekt során szükség van egy mobil rendszer kialakítására, amivel elvégezhetők a szükséges mérések, akár otthoni körülmények között is. A munkám alatt ennek a mobil rendszernek a megvalósításán dolgoztam és erről szól a diplomadolgozatom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.