Biogáz felhasználásának opciói és a termelt energia értékesítése Magyarországon

OData támogatás
Konzulens:
Sőrés Péter Márk
Villamos Energetika Tanszék

Dolgozatom során a megújuló energiaforrások felhasználásával történő energiatermelés lehetőségeit vizsgáltam. A részletesen elemzett projekt helyszíne egy szennyvíztelep, mely üzem szeretne a telepen előállítható biogáz felhasználásával energiát termelni.

A biogáz alapú erőművek energiaértékesítésének támogatására lehetőség van a megújuló energiaforrások felhasználásának ösztönzését tartalmazó rendelet szerint. Ennek a támogatásnak a feltételeit és lehetőségeit vizsgáltam, több lehetséges konstrukció esetében. A dolgozat teljessége érdekében az üzem működésének bemutatása után írok a projekt motivációjáról, fontosságáról. Vizsgáltam az egyes kialakítások költségeit, az értékesített energia mennyiségét, majd meghatároztam a támogatás időtartamát a rendelet mellékletében előírt módon. A kötelező átvételi támogatási rendszer esetében különböző menetrendek alkalmazásának hatását vizsgáltam.

A projekt különlegessége, hogy a térségben a szennyvíztelep korszerűsítésével egyidejűleg, egy ahhoz közeli bázisról kiinduló távhőrendszer kiépítését is tervezik. Emiatt a biogáz felhasználásának vizsgálata során a kapcsolt energiatermelés lehetőségét is vizsgálom. Ennek nagy előnye, hogy primer energiahordozó megtakarítást eredményez, ami ebben az esetben – mivel véges a rendelkezésre álló energiahordozó mennyiség – nagy jelentőséggel bír. A távhőrendszerbe való csatlakozás feltételeit és berendezéseit a számítások során szintén figyelembe vettem.

A rendelkezésre álló adatok, becslések, tervek alapján készítettem a különböző kialakításokra egy egyszerűsített megtérülési időket tartalmazó táblázatot, melyek összehasonlítása után értékeltem az egyes konstrukciók megvalósításának előnyeit és hátrányait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.