Bio-gázmotoros kiserőmű hálózati csatlakoztatásához kapcsolódó villamos tervezési feladatok ismertetése és a szükséges hálózatszámítások lefolytatása

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

Kivonat

Mai modern világunk elképzelhetetlen lenne energiaellátás nélkül. Hosszú idő telt el az első villanykörte kigyulladása óta és az emberiség energia iránti igénye egyre csak nő. Az elosztói hálózat óriási méreteket ölt, rendkívül összetett és bonyolult rendszert alkotva. Az energiából azonban sosem elég. Napról-napra újabb bővítési igények érkeznek. Ezek kielégítése erőművekkel lehetséges, amelyek megvalósítása hosszú és bonyolult folyamat. A tervektől a megvalósításig több évet vesz igénybe.

Dolgozatom témája egy bio-gázmotoros kiserőmű igénybejelentése kapcsán elvégzendő számítások bemutatása, a csatlakozás tervezése során készítendő egyes méretezési feladatok elkészítése. A feladatban egy valós beruházás adatait használom fel, mely adatokat az E. ON Zrt. bocsátotta rendelkezésemre. A dolgozat készítése során a valós helyszínt nem nevezem meg, helyette fiktív jelöléseket alkalmazok.

A kiíráshoz igazodva a dolgozatomat a tervezéshez elengedhetetlen szabályzatok tanulmányozásával és az Elosztói Engedélyes előzetes egyeztetésével kezdem. Számításaim során igyekszem a tanulmányaim során megismert módszerekre támaszkodni illetve az újonnan tanult módszereket igazolni.

A tervezés során az elosztóhálózat különböző üzemállapotait vizsgálom, annak érdekében, hogy az eredmények eleget tesznek-e a csatlakozási feltételekben leírtaknak. Első lépésként összegyűjtöm, azon feltételeket, melyek alapján a dolgozatot felépítem. A számítások során egy újonnan megismert módszert mutatok be, annak elméleti hátterével, majd az eredményt igazolom az egyetemen tanultakkal. Az eredmények alapján összefoglalom a kiserőmű csatlakozási feltételeit, majd javaslatot teszek a főbb alkatrészek kiválasztására. Végül személyes tapasztalatok és az érvényes szabályzat alapján ismertetem a kiserőmű üzembe helyezési eljárását.

A dolgozat részét képezik az E. ON Zrt. által szolgáltatott adatok, rajzok, könnyű áttekinthetőség érdekében magyarázó ábrák, összesítő táblázatok, valamint a készülék kiválasztáshoz szükséges katalógus adatok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.