Biológiailag lebomló áramköri hordozók klímavizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Hajdu István
Elektronikai Technológia Tanszék

A dolgozatom első felében irodalmi áttekintést készítettem az elektronikai alkatrészek környezetállósági vizsgálatairól. Kitértem a leggyakrabban használt gyorsított vizsgálatokra és a gyorsítás mértékének meghatározására, különböző élettartam modellek esetében. Megismerkedtem a tanszéken található hőmérséklet, páratartalom és villamos terhelés vizsgálatára (THB) és nagymértékben gyorsított terheléses vizsgálatra (HAST) alkalmazott berendezésekkel és a vizsgálatok eredményének kiértékelésére szolgáló eljárásokkal (élettartam modellek).

A környezetállósági vizsgálatokat politejsav (PLA) és cellulóz-acetát (CA) alapanyagú biopolimereken végeztem el. Az igénybevételek előtt és után is vizsgáltam a két anyag felületi érdességét az Elektronikai Technológia Tanszéken, hajlítószilárdságát és felületi keménységét pedig a Polimertechnika Tanszéken. Egy hosszabb THB vizsgálat során a két biopolimer és egy FR4-es lemez nedvesség felvételét is vizsgáltam. Végül a PLA és CA hajlítószilárdságát emelt hőmérsékleteken is megvizsgáltam ugyancsak a Polimertechnika Tanszéken, a biológiailag lebomló polimerek hőérzékenysége miatt.

A mérési eredmények kiértékelése során számszerű eredményeket, és optikai vizsgálatokkal jól látható bizonyítékokat kaptam arra, hogy a két környezetállósági vizsgálat (THB és HAST) mennyire vette igénybe a biopolimereket. A hordozók gyártás utáni (alaphelyzet) méréseinek eredményeit összehasonlítottam a jelenleg legelterjedtebben használt FR4-es lemez alaptulajdonságaival. Az emelt hőmérsékleteken elvégzett hajlítószilárdsági mérések eredményeiből pedig megállapítható lett a két anyag hajlékonysága számszerűen, és ennek változása a hőmérséklet növekedésével.

Az eredmények alapján a CA anyagok bizonyultak ellenállóbbnak. Jelenleg ezek javasolhatók alacsony hőmérsékleten végzett forrasztási kísérletekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.