Bioreaktorok adatainak szabványosított feldolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A gyógyszerészeti kutatás és termelés során a kívánt eredmény eléréséhez szigorúan szabályozott folyamatokat alkalmaznak. A szabályozáshoz szükséges visszacsatolást a folyamat által mért adatok elemzésével alapján állítják elő. A kutatási és termelés folyamatok elvégzéséhez - és ez által az adatok felvételéhez - rendelkezésre álló eszközök mind különböző módon állítják elő a szükséges adatokat. Sajnos ilyen módon a különböző gyártók mérőeszközeinek és mérési módszereinek összehasonlítására nincs lehetőség. Pont a probléma megoldására született meg az Analytical Information Markup Language (AnIML), mely szabványosított formában tárolja a különböző eszközökből származó mérési adatokat, aminek a hatására az összehasonlításukra is lehetőség lesz.

A bioreaktorok olyan készülékek, melyeket a sejttenyésztéshez szükséges biológiai, kémiai és fizikai környezetet tartósan biztosítani tudják. A környezeti paraméterek ellenőrzését különböző, a biorektorokban elhelyezett mérő-szenzorok teszik lehetővé. A mérőszenzorok által továbbított jeleket úgynevezett Object Linking and Embedding for Process Control (OPC) szerverek fogják feldolgozni és Distributed Component Object Model (DCOM) kommunikáción keresztül továbbítják a számítógépes hálózat felé. Ezeket az adatokat már számítógépes programnyelvekkel is könnyen fel lehet dolgozni.

A számítógépes feldolgozást kihasználva úgynevezett adatgyűjtő ágenseket telepíthetünk a helyi hálózatra, hogy felvegyék az OPC szerverek felől érkező adatokat, majd egy integrációs szerver felé továbbítsák őket. A szerverrel történő kommunikáció REST (Representational State Transfer) web szolgáltatásokon keresztül történik. Abban az esetben, ha a szerver nem érhető el, az ágensek saját meghajtójukra mentik az adatokat egészen addig, amíg a szerver ismét aktív nem lesz.

Az integrációs szerver feladata, hogy megoldja az ágensek felől érkező adatok hatékony tárolását. A cél az elmentett adatok helytakarékos tárolása, gyors azonosítása, és gyors helyreállítása a szerver háttértáráról.

Az etárolt adatokat a legvégén az integrációs szerverhez csatlakozó különböző kliensalkalmazások hasznosítják. A legfontosabb kliens alkalmazás a cég által fejlesztett Seahorse, ami szintén web szolgáltatásokon keresztül időnként lekérdezi a legfrissebb adatokat és szabványos AnIML formátumba alakítja őket. Az így keletkezett szabványosított adatokból már könnyűszerrel képes előállítani különböző diagramokat és táblázatokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.