Bitcoin miner tervezése ASIC chippel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Berényi Richárd
Elektronikai Technológia Tanszék

A diplomaterv készítése során a Bitcoin, mint elektronikus pénz elméleti alapjaival és egy Bitcoin bányászatra alkalmas moduláris felépítésű hardver tervezésével és kivitelezésével foglalkoztam.

A Bitcoin egy elosztott erőforrású P2P elektronikus fizetőeszköz. Az rendszert 2008-ban "Satoshi Nakamoto" (valószínűleg álnév) írta le. A fizetőeszköz mentes a bizalmas harmadik féltől (pénzintézet), helyette kriptográfiát alkalmaz a tranzakciók lebonyolítására és a kétszeres elköltés megelőzésére, mely az elektronikus fizetőeszközök egyik fő problémája.

Irodalomkutatást végeztem a Bitcoinról. Összefoglaltam a rendszer működésének alapjait és az elektronikus pénz előnyeit és hátrányait. Összehasonlítottam a különböző bányászati módszereket sebesség és energia felhasználás tekintetében.

A piacon kapható Bitcoin bányászatra alkalmas ASIC-ek közül kiválasztottam egyet, majd dokumentáltam a legfontosabb tulajdonságait és működésének alapjait.

Rendszer és áramköri szinten terveztem egy Bitcoin bányászatra alkalmas moduláris felépítésű hardvert, majd megvalósítottam ez egyes modulokat. A hardver egyes moduljait teszteltem funkcionálisan és termikusan labor körülmények között, majd valós környezetben is a teljes rendszert. Az eredményeket dokumentáltam és ezek alapján minősítettem a hardvert sebesség és energiafelhasználás szempontjából.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.