Biztonsági kamera Raspberry Pi és ASP.NET Core alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Simon Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt években, főként az okosházak elterjedésének is köszönhetően a mindennapokban is egyre inkább elterjedtek az emberek biztonságát és biztonságérzetét fenntartó rendszerek. A technika fejlődése miatt az ilyen rendszerek üzemeltetése nem csak olcsóbb, hanem egyszerűbb is lett. Rengeteg termék került a piacra, amelyek számos szolgáltatást nyújtanak a felhasználóik felé.

Régebben leginkább a mozgásérzékelővel működő riasztó rendszerek terjedtek el, de egyre több helyen használunk már kamerákat, ugyanis most már néhány dollárért tudunk akár Full-HD felbontást is produkálni képes IP kamerát vásárolni. Azonban ezek a kameráknak, és a működésüket vezérlő szoftverek sok esetben olyan hiányosságokkal rendelkeznek, amelyek egyszerű fejlesztésekkel pótolhatóak lennének.

Emiatt szerettem volna egy olyan rendszer kialakításán dolgozni, amely elemei könnyen elérhetőek, majdnem minden esetben az internetről megrendelhetőek és szállíthatóak a világ minden pontjára. Továbbá a legfőbb szempontom az volt, hogy a hozzám hasonló gondolkodású fejlesztőknek lehetősége legyen a szoftveren akár fontos módosításokat végezni, és együtt fejleszteni azt a jövőben, ha erre indíttatást éreznek. Ezért lett a munkám eredménye teljesen ingyenes, és elérhető a GitHubon.

A dolgozatban elsőként röviden összehasonlítom a piacon található néhány kamera szoftvert a sajátommal. Majd bemutatom a választott hardver és szoftver komponenseket, ahhoz, hogy egy jól működő, nyílt forráskódú, modern szoftverstack-re épülő, és a szokványos kamerafunkciókat megvalósító rendszert hozhassak létre, amelyet számos kiegészítő funkcióval is elláttam. Ezt követően teljes betekintést adok a szoftver felépítésébe és működésébe. A dolgozatot a számos további ötletemmel zárom, amelyek irányt adnak majd a fejlesztés további fázisaiban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.