Biztonsági kamera Raspberry Pi és Java alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Simon Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A feladat egy intelligens kamerarendszer szoftverének megalkotása volt, mely alkalmas egy Raspberry Pi miniszámítógépen is futni. Mindenképp egy olyan megoldással akartam előállni, ami Windowsos és Linuxos környezetben is megállja a helyét. A kamera szoftver lényegében egy webszerver, így a böngészőből könnyedén lehet vezérelni és felügyelni a működését.

A technológiákat tekintve, backend részről a Javara esett a választásunk, mely alkalmas elég magas szintű programozásra és könnyedén futtatható bármilyen környezetben (cross-platform). A Java az 1.6-os verziótól kezdve támogatja HTTPServer készítését és futtatását, így adta magát a dolog, mivel egy JavaEE webszerver beüzemelése sokkal több munkával járt volna mint ami a feladat megoldásához szükséges, és nem tudtuk volna kellő mértékben kihasználni a vele járó előnyöket.

Frontend részről az alap HTML és CSS mellett Bootstrap és jQuery is használva lett a könnyű fejlesztés végett. Ügyelve a tárolókapacitás végességére, beállítható egy limit is a képek számát illetőleg.

Az így elkészült kamera képes képeket rögzíteni és tárolni, videót streamelni és mozgás esetén a tulajdonost értesíteni (e-mail). Az értesítő e-mailekben természetesen a mozgást kiváltó képkocka is elküldésre kerül.

A webes felületen megtekinthető a valós idejű videó stream, az eddig készített képek és lehetőségünk van az eszközt konfigurálni is. Mindezt egy teljesen reszponzív felületen, amit így egy okostelefon segítségével is könnyedén megtehetünk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.