Biztonságkritikus EEPROM funkcionalitás beágyazott környezetben ISO 26262 szabvány szerint

OData támogatás
Konzulens:
Kardos Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A biztonság, automatizálás, energiahatékonyság, a komfort és teljesítmény növelése egyaránt definiálják a mai autóipari célkitűzéseket és törekvéseket. Ezen irányzatot egyértelműen meghatározza a funkciók elektronikus úton történő megvalósítása. Még manapság is sokan vallják úgy, hogy a mechanikus kivitelezések sokkalta megbízhatóbbak és tartósabbak, mintha azt elektronikusra cserélnénk le. A biztonságkritikus fejlesztés célja az, hogy eloszlassa e kételyeket egy komfortosabb és hatékonyabb autóipari jövő érdekében.

Az elektronikus úton történő vezérlés során a végrehajtó processzor mellett az egyik legfontosabb elem a memória. Ebben tárolódik maga a program, valamint a program futásához szükséges adatok. Bármely memória felügyeletlen sérülése komoly következményeket vonhat maga után, akár emberi sérüléshez vezethet. Ezért biztosítani kell, hogy a memória olyan módon legyen kezelve, hogy az esetleges meghibásodás esetén egyrészt kizárt legyen a veszélyes helyzetbe történő kerülés, másrészt lehetőség esetén folytatódjon a helyes működés a probléma későbbi kijavításáig.

A szakdolgozatom témája az autóipari közegben elterjedt ISO 26262 szabvány ismertetése a memóriakezelés szempontjából fontos részekre fókuszálva és az EEPROM típusú memória biztonságkritikus környezetben történő használatához szükséges funkcionalitások bemutatása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.