Biztonságkritikus protokoll konverter fejlesztése beágyazott környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Suba Gergely
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A biztonságkritikus rendszerek, és így a vasúti rendszerek terén is, kiemelt fontosságú a berendezések biztonsága és rendelkezésre állása. A ProSigma a Prolan Zrt által fejlesztett, SIL4-es biztonságintegritási szint követelményeinek megfelelő vasúti kontaktus és jelátviteli rendszer, mely a jelek átvitelét IP alapú hálózaton valósítja meg. Ahhoz, hogy a berendezés más vasúti irányítórendszerhez kapcsolódhasson protokoll konverter modul szükséges.

Jelen dolgozatban a ProSigma rendszer és protokoll konverterének megismerése során szerzett tapasztalatok segítségével definiálom a biztonságkritikus protokoll konverterek általános funkcióit.

A rugalmas felhasználást szem előtt tartva megtervezek általánosan, mikrokontrolleres környezetben felhasználható üzenetsort, időzítőt, valamint állapotgépet. Összegyűjtök olyan kódolási szabályokat, amelyet SIL4-es biztonsági szintű C nyelvű programok esetén szükséges betartani.

A megtervezett üzenetsorhoz és állapotgéphez Eclipse Modeling Framework és Xtend technológiák segítésével kódgenerátor programot készítek, amely a kódolási szabályoknak megfelelő, könnyen használható üzenetsorokat és állapotgépeket generál C nyelven. A megtervezett időzítő komponenst C nyelven megvalósítom. Végül az elkészült szoftveres komponenseket tesztelem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.