Biztonságos adattárolás a felhőben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A fájlok felhőben való tárolásának számos előnye van. Tetszőleges eszközről, bárhonnan elérhetőek lesznek adataink számunkra, de ugyanakkor kiszolgáltatottakká is válunk a szolgáltatóktól. Ezt a problémát elkerülhetjük a fájlok manuálisan több helyen való tárolásával, de ezzel elveszítjük a felhők nyújtotta legfőbb előnyt, az egyszerű adattárolást.

A felhőszolgáltatásokhoz hasonlóan a feladat megoldását a felhasználóktól elrejtve érdemes megvalósítani, amit egy több adattároló szolgáltatást használó programmal lehet elérni. A dolgozat keretében fejlesztett alkalmazás ilyen módon csökkenti a felhasználók függését a szolgáltatóktól.

A több felhőszolgáltató egyidejű kezelésére a network coding technológiát használja a program, ami amellett, hogy redundanciát biztosít, még bizonyos fokú titkosítást és letöltési sebességnövekedést is nyújt. Az alkalmazás további funkciói a tárolt fájlok titkosítása és a titkosított kommunikáció, melyekkel megakadályozza az illetéktelen személyek hozzáférését az adatainkhoz. Minden felhasznált külső könyvtár és az alkalmazás is nyílt forráskódú, így a felhasználók meggyőződhetnek arról, hogy nincs rosszindulatú kód a szoftverben.

Natív, többplatformos vastagkliens alkalmazás formájában készítettem el a programot annak érdekében, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt adja. A program tartalmaz drag and drop funkciót, melynek segítségével könnyedén tudunk fájlokat mozgatni a felhő és a helyi fájlrendszer között, továbbá a network coding számításához GPU-s gyorsítás is elérhető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.