Biztonságos, felhő alapú fájlszinkronizációs szolgáltatás integrálása Windows környezetbe

OData támogatás
Konzulens:
Simon Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban kedveltté váltak a felhőszolgáltatások, amelyek igénybevételével a vállalatok meglévő vagy tervezett infrastruktúrájuk üzemeltetését tudják külső felekre, ún. felhőszolgáltatókra bízni. Ennek a megoldásnak előnye, hogy csökkenti a vállalat költségeit, nem kell az adott szolgáltatáshoz rendszergazdát keresni és/vagy kitanítani, bármikor gyakorlatilag bármilyen mértékben skálázható és a költségek is ehhez igazodnak, biztosított a rendelkezésre állásuk, mindig a legfrissebb és így a felfedezett biztonsági hibáktól is védett szoftver fut rajtuk. Ellenben egyik legsúlyosabbnak tekinthető hátrányuk, hogy a felhőszolgáltató rendelkezik a felhasználó adataival. Ez több ipari szektor számára sem megengedhető biztonsági probléma, ami akadályozza őket a felhőszolgáltatásokba való átköltözésben.

Ezen problémakör egy hangsúlyos részére, a felhőben való fájlok tárolásának és megosztásának biztonságára ad megoldást a Tresorit szoftverkönyvtár, ami kliens oldali titkosítással éri el, hogy a felhőbe kerülő adatok már titkosítva vannak, ráadásul úgy, hogy azokat a felhőszolgáltató nem, csakis a megosztásban résztvevő felek tudják dekódolni. Ennek mikéntjéről pedig a Tresorit által szabadalmaztatott eljárás gondoskodik.

Dolgozatomban ezen meglehetősen komplex, natív programkönyvtár integrálását tervezem meg és hajtom végre Windows operációs rendszerre. Bemutatom az integrálandó könyvtár működését, megtervezem és megvalósítom a natív és menedzselt kód közti átjárhatóságot, elkészítem a WPF alapú grafikus felületet, elvégzem az operációs rendszerrel történő integrációt, úgy mint a fájlváltozások érzékelését, az értesítési terület kihasználását, az intéző és Shell kiegészítését. Továbbá dokumentálom a fejlesztés során felmerülő, a meglehetősen szövevényes programstruktúrából fakadó nehézségeket és azok megoldási lehetőségeit. Így elkészítve egy olyan szoftvert, ami képes felvenni a versenyt a piacon elérhető, hasonló céllal létrehozott alternatívákkal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.