Biztonságos, felhő alapú fájlszinkronizációs szolgáltatás integrálása Linux környezetbe

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Buttyán Levente
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban különösen fontos a kisebb-nagyobb vállalkozások számára, hogy az üzleti dokumentumaikhoz ne férhessen hozzá jogosulatlan személy, legyen az egy ügyfél, vagy versenytárs. Emellett hasonlóan fontos privát dokumentumaink védelme is. Jelenleg a legelterjedtebb felhő alapú fájlszinkronizációs szolgáltatások nem nyújtanak valódi védelmet adataink számára, hiszen legtöbbször titkosítatlanul, vagy a sikeres kititkosításhoz szükséges információval együtt történik a fájlok tárolása az adatközpontokban.

A felhőszolgáltatások használata azonban manapság szinte elengedhetetlen, hiszen az a fajta igény a mobilitásra, amivel napjainkban számolni kell a felhasználók részéről megköveteli, hogy bárhol, bármilyen eszközükön hozzáférjenek a fontos dokumentumaikhoz.

Az említett előnyt ötvözi biztonsággal a Tresorit által kifejlesztett megoldás, ami többek között a kliens oldali titkosítás segítségével nyújt olyan szolgáltatást, aminek használatával biztosak lehetünk abban, hogy a szolgáltató semmiképpen sem láthatja a felhasználó adatait titkosítatlanul, tehát egy esetleges támadó sem képes erre. Ennek ellenére a titkosítás használata nem akadályozza meg a biztonságos megosztás lehetőségét, a hatékony és testre szabható kooperációt elősegítő funkciók meglétét.

Dolgozatomban a Tresorit által fejlesztett program könyvtár integrációjával foglalkozok Linux platformon. A sikeresség kulcsa az, hogy a lehetőségekhez, valamint a disztribúciók és asztali környezetek diverzitásához képest a lehető legjobb integrációt érjem el. Ezt a Qt keretrendszer segítségével végzem, ami az egyik legelterjedtebb grafikus fejlesztést segítő eszköz a Linux platformon.

Dolgozatomban bemutatom a Linux platformot, a Tresorit által fejlesztett Core program könyvtár interfészét, valamint a Qt keretrendszert, majd az alkalmazás fejlesztéséhez szükséges terveket. Ezután a telepítést és az alkalmazás frissítését lehetővé tevő módszereket ismertetem, amit az integráció megvalósításának leírása követ. Végül a fejlesztést támogató szoftvereket és az alkalmazás tesztelését mutatom be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.