Biztonságos levélküldést és -tárolást megvalósító szoftvermodul gmailhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Buttyán Levente
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban a különböző webes szolgáltatások elterjedésével a felhasználók egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek, hiszen egyre több és több információt osztanak meg magukról elsősorban a webes szolgáltatókkal. Ezek a szolgáltatók nem csak megfigyelik felhasználóik tevékenységeit, hanem a felhasználók által megosztott személyes tartalmakat hasznosítva adatbázisokat építenek a jellemző tevékenységeikről, érdeklődési körükről stb. Ezen jelenségnek köszönhetően egyre kritikusabb feladattá válik az egyes felhasználók privátszférájának védelme.

A Google mint talán a világ egyik legnagyobb webes szolgáltatója rendkívül sok információval rendelkezik az egyes felhasználókról – köszönhetően az általa fejlesztett és üzemeltetett Gmail rendszer rendkívüli népszerűségének, az internethasználók jelentős részének még a privát levelezéséhez is könnyedén hozzáfér. A Gmail népszerűségének legfőbb oka, hogy rendkívül kényelmes és sok szempontból praktikus megoldást nyújt a felhasználók teljes levelezésének menedzselésére. Éppen emiatt bármely alkalmazással szemben, amely megoldást nyújthat a felhasználók privát leveleinek védelmére a Gmail rendszerében, lényeges elvárás, hogy megtartsa a rendszer könnyű használhatóságát, valamint az alapból elérhető funkciók további működőképességét is biztosítsa.

Munkám során egy olyan szoftvermodult terveztem és valósítottam meg, melyet alkalmazva a felhasználók továbbra is élvezhetik a Gmail használatával járó előnyöket – köztük még a Gmail által alapértelmezetten biztosított, praktikus kulcsszavas keresési funkciót is – úgy, hogy mindeközben privát levelezésük rejtve marad még a szolgáltató előtt is. A bemutatott szoftvermodul segítségével továbbra is a Gmail postafiókját használva, titkosítva tárolhatjuk leveleinket, valamint rejtjelezetten kommunikálhatunk levelezőpartnereinkkel, mindezt ráadásul úgy tehetjük meg, hogy számunkra továbbra is olvasható, sőt kereshető marad a teljes levelezésünk.

Dolgozatomban bemutatom a megvalósított rendszer felépítését, az implementáció legfontosabb lépéseit, valamint ismertetem a kész rendszer működését és tesztelésének eredményeit. Emellett kitérek a tervezett szoftvermodul felépítésénél használt kriptográfiai építőelemek ismertetésére is, valamint bemutatom a titkosított üzenettárolás és -küldés, illetve a kulcsszavas keresés működését lehetővé tévő algoritmusokat is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.