Biztonságos programozási feladatok készítése az Avatao rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkra a biztonságos fejlesztési és karbantartási folyamatok hatóköre kiszélesedett. A monolitikus alkalmazások és fizikai szerverfarmok helyét egyre inkább a virtualizált, vagy még afölött is konténer alapokon nyugvó mikroszervíz architektúra veszi át, teljes mértékben átreformálva a fejlesztési folyamatokat.

Mindemellett a felhő alapú szolgáltatások megfizethetősége és könnyen elérhetősége révén is egyre nagyobb színteret kapnak a felhő natív architektúrák, melyeknek számos előnye (könnyen, izoláltan és automatikusan telepíthetőség) mellett megjelenik egy hatalmas igény a biztonsági felülvizsgálati folyamatok bevezetésére.

Ez a szakdolgozat nagyrészt ilyen környezetekkel és eszközökkel foglalkozik: olyan technológiákkal, melyek a felhő natív fejlesztésben és architektúrákban nyertek színteret, de mint ahogyan minden más organikusan fejlődő ökoszisztémánál (hiszen nagyrészt nyílt forráskódú eszközökről van szó), a biztonsági rések befoltozása mindig csak másodlagos – épp ezért fontos a megfelelő oktatás bevezetése és a folyamatok újragondolása a fenntarthatóság érdekében.

A szakdolgozat elkészítése során az Avatao platformon 5 feladat lett lefejlesztve és emellett további kutatómunkák folytak egy biztonságos kollaboratív „infrastruktúra kódként” telepítési folyamat kidolgozásához, melynek eredménye egy publikáció lett.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.