Biztonságos szoftverfrissítés többprocesszoros rendszerben gateway használatával, platformfüggetlen módon

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom témájának kiválasztásánál arra próbáltam törekedni, hogy az általam mind egyetemi keretek között mind önszorgalomból elsajátított tudást hasznosítani tudjam, arra építve egy olyan alkotást hozzak létre, ami amellett, hogy a saját szakmai fejlődésemet és előmenetelemet szolgálja, esetleg mások munkáját is segítheti.

A mai modern személygépjárművek üzemszerű működését általában már száznál is több elektronikus vezérlőegység biztosítja, ennek oka a funkciók nagymértékű bővülésén kívül a bonyolult mechanikai megoldások szoftveres megvalósítása. Ez a hatalmas mennyiségű programkód elkerülhetetlenül hamarabb avul el, mint a jármű, amiben használják, legyen annak oka a hibás megvalósítás vagy a rohamosa növekvő elvárások. Ennek következtében az utólagos frissítés kivitelezhetősége kardinális kérdés a mai személyautókban.

A fenti kihívás teljesítésére egy olyan frissítő szoftver megtervezését és részleges megalkotását tűztem ki célul, ami nem csak a jelen, de várhatóan a jövőbeli problémák megoldására is képes lesz, mindezt egy könnyen alakítható, újrafelhasználható felépítéssel.

A jelenleg használt megoldásokat részletesen megvizsgálva, a modern ipari szabványokat teljes mértékben követve terveztem meg és implementáltam ezt a szoftvert, amiről úgy vélem, hogy teljesíti ezeket a követelményeket.

Az ilyen jellegű megoldások széleskörű elterjedése a gyakorivá váló gyártói frissítésekkel biztonságosabbá tehetik mindennapjainkat, a belőlük kiinduló termékek pedig a fejlesztési költségek csökkenésével kecsegtetnek, amik végső soron a felhasználók javát szolgálják.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.