Biztonságritikus rendszer konfigurációkezelése

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Sok elemből álló rendszerek fejlesztése során az egyes modulok közötti együttműködés biztosítása fontos feladat. A rendszer konzisztenciája szempontjából fontos a különböző szoftververziók megfelelő nyilvántartása, és a különböző konfigurációk kezelése. Nagy biztonságú rendszerek esetén a konfigurációkezelés kiemelt feladat.

A napjainkra az élet szerves részévé vált vasúti közlekedés irányítása tipikus példája a magas biztonsági szintet igénylő rendszereknek. A különböző vasúti irányítórendszerek biztonságkritikus módon történő megoldása biztosítja a rendszer nagyfokú rendelkezésre állását, és pontos működését.

Az egyes állomásokon elhelyezett biztosítóberendezések feladata a vasúti közlekedés működésének garantálása. A különböző érzékelőktől és beavatkozóktól érkező jelek pontos továbbítása a központ felé kiemelt feladat, amire a Prolan Zrt. saját fejlesztésű biztonsági jelátviteli rendszerét, a ProSigmát ajánlja.

Szakdolgozatom keretében a ProSigma fejlesztése során felmerült konfigurációkezelési feladatokkal foglalkozom. Bemutatom a különböző konfigurációs tételeket, illetve ismertetem a feladatok megoldására készült, részben általam fejlesztett Java alapú eszközt.

A dolgozat írása során jelentős tapasztalatra tettem szert mind a Java alapú szoftverfejlesztés, mind a komplex rendszerek konfigurációinak kezelése terén. Megismerkedtem a beágyazott környezetben fejlesztett szoftveres komponensek követelményeivel, és az ezek teljesítésének követésére alkalmazott eljárásokkal. Tapasztalatot szereztem a többszintű rendszerek konfigurációkezelése, az alrendszerek helyes integrációja területén is.

A Java alapú eszköz fejlesztése során megtapasztaltam, hogy hogyan lehet a mások által elkezdett fejlesztést átvenni, azt tovább folytatni. Úgy gondolom, ez a tapasztalat nagyon hasznos lesz a mérnöki karrierem során.

Dolgozatom eredményei azonnal ipari alkalmazásba kerültek, mivel a ProSigma termék konfigurációkezelésének alapját képezik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.