Biztosító folyamatainak változáskezelése Oracle BPM alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Napjainkban egyre több informatikai területen tevékenykedő vállalat kezdi átvezetni egy régi rendszerben implementált komplex ügyviteli folyamataikat egy új, könnyebben karbantartható BPM rendszerre. Azonban a különböző gyártók által készített BPM szoftvereket nagyon nehéz megkülönböztetni és összehasonlítani. A piac már elért egy olyan fejlettségi szintet, ahol a gyártók termékei hasonló funkcionalitással rendelkeznek.

A diplomamunkám keretében megoldott feladat egy olyan alkalmazás, amelyben BPM folyamatokon keresztül lehet kezelni egy biztosítóval kapcsolatban álló ügyfeleket és szerződéseiket. A rendszerben megoldhatók az üzleti részleg változó igényeinek kielégítése a folyamatok továbbfejlesztése nélkül. Az alkalmazásban létrejövő feladatokon jogosultságtól függően különböző műveleteket lehet végezni. Például határidő hosszabbítás, feladat átszignálás, eszkalálás, felfüggesztés, aktiválás és visszavonás. A rendszer részét képezik az üzleti szabálymotorok, melyek segítségével a döntési pontokon szereplő határértékek is módosíthatók futási időben. A feladat részét képezi az üzleti folyamatok verziókezelése is, hiszen nem minden igényt lehet kielégíteni továbbfejlesztés nélkül.

Munkám során tanulmányoztam a felhasznált fejlesztőeszköz által nyújtott szabványokat, technológiákat és módosítási technikákat, majd ezeknek az ismereteknek az elsajátítása után álltam neki a feladat megtervezésének. Ennek a fejlesztőeszköznek a neve, Oracle JDeveloper Studio 12c.

A dokumentációban részletes leírás található a tervezés egyes fázisairól, az implementálásról, verziókezelésről és az ezt követő tesztelésről is, hiszen ez is lényeges lépés egy fejlesztés folyamán.

A diplomamunkám eredményeként sikerült egy olyan alkalmazást előállítanom, amely megfelelő támogatást nyújt a biztosító alkalmazottjainak, és az ügyfelek számára is. A használt technológiák áltál lehetővé válik az üzleti igények gyors és magas színvonalú kielégítése, a folyamatok és példányaik fejlett menedzselése, megspórolva ezzel az idő- és többletköltségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.