Biztosítói közvetítő portál fejlesztése IBM Websphere platformon

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az internet terjedésével napjainkban mindig és mindenhol szükségünk van a folyamatos információ ellátásra, különösen igaz ez az üzleti életben ahol pénzbeli tétje van a folyamatoknak. A webes portálok ezen feladatra különösképp alkalmasak hiszen céljuk, hogy több különböző forrásból származó adatokat összegezzék és különböző egyéb szolgáltatások mellett egy barátságos környezetben a felhasználó elé tárják. Az ilyen portálok általában készen érkeznek az üzemeltetői réteghez ám szinte minden esetben szükséges ezek testreszabása illetve tovább fejlesztése portletek által.

Szakdolgozatom keretében az Etalon-Informatika Kft. jóvoltából alkalmam nyílt egy manapság, az üzleti életben elterjedt portál környezetet megismerni, az IBM Websphere Portal-t.

Feladatom egy olyan rendszer létrehozása volt amely egy tetszőleges biztosító vezetői számára kommunikációs felületet biztosít a munkatársak felé, illetve utóbbiak számára lehetővé teszi, hogy a munkájuk során szükséges fájlokat, adatokat könnyen és hatékonyan el tudják érni.

Az oldal fejlesztésekor Java EE, portál és az erre épülő portlet technológia adta az alapokat. Hangsúlyosan külön választódik a felhasználói és az adminisztrátori felület olyan kisalkalmazások által, amelyek a híreket jelenítik meg vagy a dokumentumokat tudja nagy hatékonysággal rendszerezni. Utóbbihoz egy külön index szerver, az Apache Solr is felhasználásra került.

A dolgozat első részében ismertetem az általam felhasznált Java technológiákat illetve kitérek a felhasznált IBM termékekre is. A folytatásban a szükséges konfigurációs illetve tervezési lépéseket mutatom be illetve a feladat specifikálását. Végül mindezt az implementálás és tesztelés részletezésével zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.