Biztosítói rendszer létrehozása IBM integrációs platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Napjainkban a cégek üzleti igényei meglehetősen nagyok az informatikai megoldásokkal szemben. Az egyik legnagyobb elvárás a rendszerekkel a nagyfokú integráltság biztosítása. Az eddig használt ad-hoc megoldások ezeknek a kihívásoknak már nem tudnak eleget tenni, mivel azok túlságosan bonyolulttá válnának mind fejlesztési, mind üzemeltetési szempontból. Fejlesztésük és fenntartásuk lényegében kezelhetetlenné és költségessé válna.

Az új kihívásokra egy új, hatékony integrációt megvalósító eljárás született, a szolgáltatás-orientált architektúra (Service Oriented Architecture – SOA), mely megmutatja, hogyan lehet komplex, ugyanakkor kezelhető rendszereket kiépíteni. A SOA középpontját az ESB (Enterprise Service Bus) alkotja. Szerepe, hogy elrejtse az egyes alkalmazások közötti adat-reprezentációs és protokoll különbségeket, ezáltal megvalósítva a központi integrációt.

Ezen új technológiákat alkalmazva, könnyedén és hatékonyan megvalósítható több, különböző helyen lévő és különböző programozási nyelveken íródott alkalmazások, platformok integrációja egyetlen nagyvállalati rendszerbe.

A diplomamunkám során elért eredmények:

Irodalomkutatást végeztem, melynek során ismertettem a SOA-hoz kapcsolódó fogalmakat, illetve azokat a technológiákat, szabványokat melyek a diplomamunka során elkészült infrastruktúra kialakításához voltak szükségesek.

Egy fiktív biztosító alkalmazásait integráltam az IBM ESB megoldásának felhasználásával. A megvalósítás felölelte a teljes munkafolyamatot, a tervezéstől kezdve egészen a valós prototípus elkészítéséig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.