Biztosítói ügynök hálózatót támogató CRM alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Az utóbbi években, évtizedekben egyre gyorsabb ütemben fejlődnek az üzleti döntéseket támogató informatikai rendszerek. A gazdasági élet szereplői között a pénzügyi szektor élen jár ezen technológiák alkalmazásában. Az egyre élesedő verseny hatására szükségessé vált az adatbányászati technikákon alapuló modellezési eljárások alkalmazása, az ügyfelek viselkedésének minél mélyebb megismerésére. Ezen modellek alkalmazása sok esetben nem a versenyelőny megszerzésében, hanem a versenyben maradásban segíti a piaci résztvevőket az alacsonyabb tőkekövetelményen, hatékonyabb kommunikáción és kampánytevékenységen keresztül.

A CRM (Customer Relationship Management) olyan üzleti stratégia, amellyel ügyfeleink igényeit állíthatjuk tevékenységünk középpontjába, és ezáltal versenyképesebbé válhatunk. A CRM-megoldások biztosítják az ehhez szükséges technológiát. A vállalat minden területén alkalmazott és a szükséges eszközökkel kiegészített CRM-technológia révén javíthatók az ügyfélkapcsolatok, csökkenthetők a költségek, és hatékony alkalmazása esetén akár versenyelőnyre is szert lehet tenni.

Diplomamunkám során egy biztosítási ügynököket hatékonyan támogató CRM alkalmazás megtervezése és lefejlesztése volt a feladatom, melyet természetesen megelőzött az ehhez szükséges ismeretek megszerzése és néhány, a piacon már jelenlévő rendszer mélyrehatóbb vizsgálata. Az alapötlet valós igény kielégítése érdekében merült fel, hiszen a céges csapatom által, melynek én is tagja vagyok már korábban megvalósításra került és azóta egyik ügyfélnél már élesbe is állt tudásportál részeként, mint opcionális beépülő modulként lehet majd megvásárolni a későbbiekben.

A tervezési szakaszban tovább mélyíthettem az eddigiekben már többszörösen használt, egy alkalmazás megtervezésénél és fejlesztési előkészületeinél hasznos különböző módszertanokban és szemléltető UML diagramok rajzolásában szerzett tudásomat. A fejlesztés alatt olyan versenyképes, ezzel együtt hasznos ismeretekre tettem szert a kis- és nagyméretű információs és üzleti rendszerek fejlesztésénél egyaránt gyakran használt JavaEE és AngularJS mellett, mint az egyre népszerűbb Apache Spark memória alapú adatfeldolgozó keretrendszer és adatbányászati eszköz, mely mára széles körben alkalmazott technológia napjaink óriás vállalatainál, mint amilyen például az Amazon, az IBM vagy az SAP.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.