Blockchain szolgáltatások futásidejű teljesítménymenedzsmentje

OData támogatás
Konzulens:
Kocsis Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban a főkönyv kezelésére használt módszerek mellett, megjelenőben vannak olyan egyéb technológiák is, melyek a Bitcoin néhány előnyeire alapozva a blockchain újragondolásával kínálnak tranzakciókezelési megoldásokat. Ezeknek az úgynevezett blockchain alapú megoldásoknak fő alapelve, hogy a tranzakciókat peer-to-peer állapotreplikáció segítségével elosztottan tárolják, amelynek tartalmáról konszenzus protokoll segítségével állapodnak meg. A Bitcoin-nal szemben ezeknek a rendszereknek elsődleges célja, hogy közel tetszőleges logikájú tranzakcióvégrehajtást lehessen megvalósítani. A terület egyik képviselője a Hyperledger ernyőprojekt alatt fejlesztett Hyperledger Fabric, mely a blockchain által nyújtott előnyök mellett olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint például hozzáférésszabályozás, tranzakció szintű titkosítás, auditálási lehetőségek, illetve teszőleges üzleti logikát tartalmazó kód futtatása a blockchain „felett”.

Az üzleti alkalmazásokra jellemző biztonság- és teljesítménykritikusság, valamint szolgáltatás szintű szerződések miatt kiemelt követelmények közé tartoznak a válaszidő, teljesítmény és a rendelkezésre állás biztosítása. A Hyperledger Fabric esetében ezen követelmények még közel sem alakultak ki. Szakdolgozatom során megvizsgáltam a Hyperledger Fabric mérési környezetben mutatott teljesítményét, és bemutatom, hogy a Fabric jelenlegi implementációja és architektúrája a túlterhelés ellen nem védett.

A futásidejű teljesítménymenedzsment túlterhelésre vonatkozó hibatűrő mintáit felhasználva a teljesítménymenedzsmentre egy lehetséges módszert valósítottam meg, mely működését méréssel igazoltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.