Blokkchain technológia üzleti alkalmazása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kósa Zsuzsanna Mária
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A legújabb Gartner-diagram szerint a blockchain technológia és az IoT (dolgok internete) is fejlődési szakaszban van, el kell telnie kb. 5-10 évnek, mire kiforrják magukat és jobban elterjednek a hétköznapjainkba. Igaz, már most számos alkalmazási területét mutatták be (legalább) koncepcionális szinten. A dolgozat egy olyan (eddig nem ismert) alkalmazási területet mutat be, amely ezt a két fejlődő, ám napjainkban felkapott technológiának.

A témában fellelhető legfrissebb szakirodalmak összegzése után olyan alkalmazási területeket mutat be a dolgozat, amely üzleti területeken már megjelent a blockchain, vagy a jellegzetességeiből adódóan megjelenhet a közeljövőben. Ezután rátér a kidolgozott blockchain megoldásra, a blockchain alapú vízfogyasztást mérő rendszer bemutatására. A rendszer gyakorlatban történő megvalósíthatóságát rendszertervvel és egy egyszerű, kezdeti stádiumban lévő próba rendszer részletes magyarázatával bizonyítja.

A dolgozatban kigondolt és idealizált jövőbeli vízfogyasztást mérő rendszer a jelenleginél jóval magasabb technológiai és üzleti fejlettségi szinten helyezkedik el. Ugyanakkor üzleti szempontból sokkal letisztultabb a jövőbeli rendszer a jelenleginél: kevesebb szükséges szereplőt/ közvetítőt, interakciót és tranzakciót foglal magában. A dolgozat részletesen taglalja, hogy milyen várakozások és kihívások merülhetnek fel az új rendszert illetően, s összehasonlítja a három, különböző (technológiai és üzleti) fejlettségi szinten lévő modellt: jelenlegi vízmérés, okosmérőket alkalmazó vízmérés és blockchain alapú vízmérés.

Az elképzelt jövőbeli rendszer forradalmi változásokat hozhat a vízfogyasztás mérés terén, de több digitális eszköznek és megoldásnak kellene megjelennie a hétköznapjainkban ahhoz, hogy ténylegesen elterjedjen a használata, ráadásul olyan jogi, adózási és szabályozási kérdéseket is feszeget a téma, amely a korábbi technológiák során nem merültek fel. A dolgozat felvázol egy továbbfejlesztett változatát is a rendszernek, amely lehetővé tenni egy blockchain-alapú felületen kezelni az általunk fogyasztott közműszolgáltatásokat. Ez a rendszer még inkább kihasználná a blockchain és IoT technológiák adta lehetődégeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.