Blokklánc adatok elemzése mély tanulással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gyires-Tóth Bálint Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A blokklánc egy elosztott peer-to-peer hálózat ami lehetővé teszi, hogy ismeretlen felek biztonságosan küldjenek egymásnak tranzakciókat digitális valuták formájában. Mindez anélkül történik, hogy egy központi felügyelő rendszer beavatkozna a tranzakciós folyamatokba.

A Bitcoin a világ jelenlegi legértékesebb digitális valutája amivel ma már kriptotőzsdéken és hagyományos tőzsdéken is kereskednek határidős ügyletek által. A Bitcoin blokklánc publikus főkönyve lehetőséget teremt arra, hogy mély tanuló algoritmusok használatával az adatokból új információkat nyerjünk és az adatok statisztikai elemzését felhasználjuk automatizált kereskedési rendszerek tervezéséhez.

A szakdolgozatomban először bemutatom azokat az alapvető matematikai definíciókat és műveleteket amelyek a nyilvános kulcs alapú vagy aszimmetrikus kriptográfia alapját képezik. Az aszimmetrikus kriptográfiai módszereknek tulajdonítható a blokkláncok biztonsága és kikényszerítik az elosztott rendszer résztvevőiből az egymás iránti kölcsönös bizalmat.

A második fejezetben részletesen tárgyalom a Bitcoin blokklánc felépítését, működését és adatstruktúráját.

A dolgozatom második felében bemutatom a folyamatot amely során adatokat gyűjtöttem a Bitcoin hálózatáról és piaci értékéről. Tárgyalom az adatok hatásos tárolását, transzformálását és elemzését amelyet mély tanuló algoritmusok segítségével végeztem azért, hogy változók jövőbeli értékekét jelezzem előre. A dolgozat végén említést teszek további lehetséges kutatásokról és egy működő prediktáló rendszer felhasználási lehetőségéről.

Ma a hagyományos és kriptotőzsdéken az ügyletek legnagyobb részét automatizált rendszerek hajtják végre. Ezek a rendszerek eliminálták az emberek érzelmi hibáját, jobban kihasználják a mintákon alapuló felismerést, és a pontos kereskedési stratégiákhoz való ragaszkodást, valamint a rendkívül gyors információfeldolgozást annak érdekében, hogy minél nagyobb nyereséget érjenek el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.