Blokklánc alapú rendszerek elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Minden pénznem esetén szükséges valamilyen felügyelet a pénz mennyisége felett és számos biztonsági szempontnak is meg kell felelni a csalás megelőzésének érdekében. Rendeleti pénzek esetén a felügyeleti szerv lehet például a központi bank, mely rendelkezik a kibocsátott pénzmennyiség felett. A valuta továbbá rendelkezik még hamisítást megelőző védelmi megoldásokkal, melyet szintén a központi bank alkalmaz, ettől függetlenül nem lehetetlen a hamisítás. Végérvényben a törvényekben leírt regulák is szükségesek ahhoz, hogy ne kezdjen el minden ember hamis bankókat gyártani.

A kriptovaluták egy bizonyos szegletét képezik a pénznemeknek, így az ilyesfajta fizetőeszközöknek is rendelkezniük kell védelmi mechanizmusokkal. Tegyük fel azt az esetet, hogy Anna egy adott digitális érmét kétszer szeretne elkölteni. Ez azt jelenti, hogy Anna Bélának és Karcsinak is ugyanazzal a digitális érmével szeretne fizetni. Olyan rendszert kell tervezni, amiben a fenti állapot nem hozható létre. A rendeleti pénznemekkel szemben a kriptovaluták esetén ezt tisztán technológiai oldalról kell megközelíteni központi felügyelet beavatkozása nélkül.

Jelen szakdolgozatomban a legnépszerűbb kriptovaluta, a Bitcoin működésének elemzését végzem el. Ezután egy általam fejlesztett szoftver segítségével bizonyítom, hogy a Bitcoin protokollban kódolt algoritmusok tényleg úgy működnek, ahogyan azt az elemzés során kifejtem. Ezt követően a szoftver segítségével statisztikai elemzéseket végzek a Bitcoin főkönyvében található adatokról. A statisztikai eredmények révén mélyebb összefüggéseket tárok fel a kriptovaluta és az utóbbi 6 évben történt globális gazdasági események között.

Ahogy a név is sugallja a kriptovaluták, kriptográfiai alapokon nyugszanak. A kriptográfia révén lehet megelőzni a hamisítást, a kétértelműséget és a pénz előállítása is matematikai protokollok szerint történik. A kriptovaluták rendszerének megértéséhez, először kriptográfiai ismeretekre van szükség.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.