Bloom filter alapú útvonalválasztási mechanizmus tervezése és implementálása OpenFlow környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mai gyártók nem fedik fel a switch-ekben a belső működést, emiatt a kutatóknak nagyon nehéz az új routing algoritmusok, protokollok tesztelése, innovatív ötletek kipróbálása valós környezetben, amire korábban csak akkor volt lehetőség, ha az ember hozzáfért a hardver belsejéhez. Erre a problémára nyújt megoldást az OpenFlow ajánlás, mely lehetővé teszi a vezérlő logika és a belső működés különválasztását. Az OpenFlow eleinte csak szoftveres switch-ekben volt implementálva. Egy egyszerű és gyors módja a routing algoritmusok, innovatív ötletek tesztelésének a Mininet alkalmazás használata. Itt ugyanis egy virtuális hálózat hozható létre, melyben virtuális számítógépek, és OpenFlow-t támogató virtuális (szoftveres) switch-ek vannak.

A szakdolgozatom témája a Bloom filter alapú útvonalválasztási mechanizmus tervezése és implementálása OpenFlow környezetben megvalósítva. Ez a mechanizmus nem IP alapú útvonalválasztást végez, hanem egy source routing. Itt a csomag útvonalát a fejlécben tároljuk, amit a forrás tesz bele.

Többféle vezérlő logika létezik. Megvalósítottam egy központosított és egy elosztott kontrollert. Az előbbinél a switch-ekben nincsenek előre feltöltve a flow táblák bejegyzésekkel, míg az utóbbinál fel vannak töltve. Mindkét kontroller a Bloom filter alapú source routing mechanizmus alapján működik. Ennek a két vezérlőnek a működését leteszteltem a Mininet segítségével, és egy általam meghatározott topológiájú virtuális hálózatra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.