Bluetooth alapú adatfeldolgozás Android platformon tesztelési metodológiák alkalmazásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt években töretlenül növekedett az Android operációs rendszerrel működő mobiltelefonok piaca. Ezzel párhuzamosan jelentősen megnőtt a kereslet a jól működő, akár napról napra fejlődő alkalmazások iránt is. Sok alkalmazás mostanra akár teljesen önálló is lehet, az általa elvégzett feladathoz nincsen szüksége külső szerverre, más rendszerre. A telefonok vagy tabletek erőforrásai bőségesen rendelkezésre állnak, és számítás vagy háttértár igényes feladatokat is el tudnak látni.

Jelen dolgozatomban egy alkalmazás modul fejlesztését végzem el a tesztvezérelt metodológia alkalmazásával. Elsőként bemutatom magát a módszertant és más kapcsolódó szoftvertervezési és -integrálási módszereket. Ezután megvizsgálom, milyen létező megoldások vannak már a módszertan támogatására, ezek milyen funkcionalitással bírnak. Emellett kisebb kutatást végzek kész megoldásokról az egyes feladatokra, vizsgálom ezek funkcionalitását és meghatározom, hogy milyen módon használom fel őket a saját feladataim során. Az összegyűjtött információk alapján megtervezem a Bluetooth-kezelő modult és a más alkalmazásokkal történő integrálásra használt tesztalkalmazásokat is. A tervek és a megvizsgált eszközök alapján implementálom az alkalmazásokat, kihasználva a tesztelést támogató eszközöket. Ezután összefoglalom a fejlesztés során szerzett tapasztalataimat, kitérve arra, hogy az egyes eszközök milyen esetben tudják támogatni a módszertan alkalmazását. Végül megjelölöm, hogy milyen további fejlesztési lehetőségek vannak még az elkészült alkalmazásokban.

A szoftverek alapja minden esetben az elkészülő Bluetooth kommunikációs modul. Ezt Java nyelven készítem el, amely Google Android eszközökön fut. A modul képes Bluetooth kapcsolaton soros portos kommunikációt emulálni, így könnyen lehet adatokat továbbítani rajta. A tesztelésre elsőként a Vehicle ICT projekt keretein belül egy új eszköz adatait kiolvasó alkalmazás készül, majd pedig egy teljesen független, karakterfelismerő szoftver, amely a beolvasott szöveget továbbítani tudja a kapcsolódó eszköznek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.