Bluetooth alapú kapcsolórendszer tervezése mobiltelefon támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az intelligens otthon napjaink egyik feltörekvő technológiája. A különféle háztartási berendezésekbe épített – egyre fejlettebb – elektronikus áramkörök megteremtették a lehetőséget és igényt arra, hogy ezek az eszközök képesek legyenek egymással és a felhasználóikkal is kommunikálni, illetve bizonyos események hatására autonóm beavatkozásokat végezni.

Diplomamunkám során egy e-metering képességekkel is felruházott ZigBee és Bluetooth kommunikációs interfészekkel rendelkező intelligens kapcsolóegységet készítettem el. A berendezés lehetővé teszi öt fogyasztó távvezérelt kapcsolását illetve ezek közül kettő teljesítmény-szabályozását, miközben folyamatosan figyelemmel kíséri azok teljesítményfelvételét és fogyasztását.

Arra is lehetőséget nyújt, hogy bizonyos attribútumokról (pillanatnyi teljesítményfelvétel, fogyasztás, aktuális fényerő, aljzat be/ki) változás és / vagy idő alapú automatikus értesítéseket küldjünk egyéb eszközök (például érintőképernyős fali terminál, hordozható távvezérlő, home-gateway) felé.

A készülék egyes aljzatait (végpontjait) csoportokhoz rendelhetjük, melyeknek más eszközök végpontjai is tagjai lehetnek. A csoportokhoz tetszőleges szituációkat (scene) rendelhetünk, létrehozhatunk például „házimozi” vagy „nem vagyunk otthon” üzemmódot, melyek egy-egy jellemző élethelyzethez kapcsolódó attribútum-konfigurációt foglalnak össze és egyetlen utasítással betölthetőek.

Az eszköz funkcionalitása kezdő és haladó felhasználók igényeit egyaránt kielégíti. Ideális „első eszköz”, mely Bluetooth felhasználói felületének köszönhetően kiépített lakásautomatizálási hálózat nélkül is használható, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy később tetszőleges méretű ZigBee HA (Home Automation) hálózatot építsenek köré.

A Bluetooth interfészben rejlő lehetőségek kiaknázására ígéretes megoldás lehet egy – akár több platformra is elkészített – mobiltelefonos kliensalkalmazás használata.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.