Bluetooth chip integrálása autóipari vezérlőegységhez

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az elmúlt évtizedekben az elektronikai fejlesztések váltak az autóipar meghatározó ágazatává. A gépjárművek kiemelten megbízhatóság-kritikus eszközök, így az elérhető technológiákat számos más iparághoz képest sokkal körültekintőbben kell felhasználni. A szigorúbb követelmények miatt a legtöbb technikai újdonság csak több éves, vagy akár évtizedes késleltetéssel kerülhet a fejlesztők látókörébe. Ez a szemlélet a piacra kerülő, sorozatgyártott típusokra vonatkozik, nem pedig az euró milliókból megvalósított, ellenben csak néhány darabot számláló, elsősorban marketing célokra készített koncepcióautókra.

Az autóipar jellemzően nagy mennyiségű sorozatok gyártásával foglalkozik, ugyanis a magas fejlesztési költségeket csak egy kiterjedt méretű populáción lehet úgy elosztani, hogy a termék az árát tekintve még eladható legyen. Míg a fejlesztési költségek szétteríthetőek a darabszám növelésével, az anyagköltségek, mint például a beépített alkatrészek fix költségként hozzáadódnak minden termékhez. A fenntartható fejlődés jegyében csak a letisztult, stabil, jól átgondolt újítások az életképesek.

A jövőbeni autóipari fejlesztések egy meghatározó trendjét az összekapcsolt információs rendszerek adhatják, ahol egy már általánosan elfogadott felhasználói interfész az okostelefon lehet. Ezek a telefonok magas számítási kapacitású processzorokkal, könnyen kezelhető felhasználói felülettel és szabványos vezeték nélküli interfészekkel rendelkeznek, mint például a Bluetooth protokoll.

A diplomamunka célkitűzése, hogy a személygépjárműben található kommunikációs hálózathoz hozzáférést biztosító Bluetooth interfészt készítsen elő. Az interfész integrálása egy már a gépjárműben elhelyezkedő vezérlőegységbe történik, ezzel biztosítva a költségek jelentős csökkentését. Fontos további követelmény, hogy ne előre gyártott Bluetooth modullal készüljön a tanulmány. A dolgozatban számos kitekintés található alternatív megoldásokra, optimalizálási lehetőségekre, ezzel biztosítva a megoldás könnyebb fejleszthetőségét, későbbi felhasználhatóságát.

A diplomatervben bemutatásra kerülnek egy Bluetooth chip integrálásával kapcsolatos, kifejezetten autóipari követelmények mellett jelentkező problémák, feladatok. A dolgozatban tárgyalt pontok többek között az alábbiak: követelmények definiálása, alkatrészválasztás, hardvertervezés, szoftver beszállító választás, illetve szoftverfejlesztés. A felsorolt feladatok számos menedzsment tevékenységet is igényelnek, melyek szintén bemutatásra kerülnek, így az olvasó a mérnöki feladat elkészítése mellett betekintést nyerhet egy termék fejlesztésének folyamataiba ipari szemszögből is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.