Bluetooth modul fejlesztése autóipari eszközhöz

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elektronikus parkolás-segítõ rendszerekrõl kijelenthetõ, hogy ma már a személyautók alapfelszereltségéhez tartoznak. Számos megjelenési formájukkal találkozhatunk az egészen egyszerû hangjelzéseket adóktól a komolyabb kijelzõkkel rendelkezõkön keresztül egészen azokig a rendszerekig, ahol ezen eszközök segítségével az autó már képes automatikusan beparkolni az általunk választott parkolóhelyre.

A Bosch jelenlegi rendszerének a neve Parkpilot URF7, mely négy ultrahangos távolságmérõ szenzorból, a feldolgozóegységbõl, a kábelezésbõl és a jelzõ egységbõl áll, mely hang- és fényjelzéseket ad a közeledõ tárgy távolságának függvényében.

A feladatkiírást két fõ cél motiválta, a meglévõ rendszer HMI-jének gazdagítása és a vezetékezés kiváltásával a költségek csökkentése. E két cél elérésének egyik legoptimálisabb módja a Bluetooth technológia használatának bevezetése a rendszerbe. Az ember-gép interfész kiterjesztését egy mobil alkalmazásokban széles körben implementált kommunikációs csatorna, a vezetékezés kiváltását pedig egy megbízható, jó hibatûrésû vezeték nélküli adatátviteli módszer bevezetése jelenti ezen technológia alkalmazása esetén.

Dolgozatom során megismerkedünk a Bluetooth szabványnak a feladat szempontjából releváns részleteivel, majd ismertetem a piackutatási fázisban összegyûjtött információkat, ezután megvizsgáljuk a választott alkatrészeket, majd áttekintjük a hardverfejlesztés és tesztelés lépéseit, levonjuk a tapasztalatok alapján a megfelelõ konklúziókat és végül kitekintést teszünk a fejlesztés jövõbeli lehetõségeire.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.